Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подобрение на потребителските нагласи във Франция през октомври

Снимка: Ройтерс

Потребителското доверие във Франция се подобри слабо през октомври от две и половина годишното дъно, достигнато месец по-рано, показват резултати от проучване на френската статистика Insee.

Индексът на потребителското доверие се повиши до 95 пункта от 94 пункта през септември (най-ниско ниво от април 2016 година). Въпреки това подобрение, индексът остава за шести пореден месец под неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта.

Стабилизация бележат и подиндексите, оценяващи мненията на френските домакинства относно тяхното финансово положение както през последните 12 месеца, така и за следващите 12 месеца (на нива съответно от -30 и от -16 пункта).

Подобрение обаче отчита индексът, измерващ техните очаквания за стандарт на живот в бъдеще (до -30 от -35 пункта), докато оценката има за стандарта на жито през последните 12 месеца се влоши слабо (от -48 до -51 пункта). Известно подобрение има и при оценката на текущите нива спестовност (до 12 от 10 пункта) и на нивата на спестовност в бъдеще (до -7 от -9 пункта).

Има рязко намаляване на опасенията на французите, свързани с безработицата в страната през следващите 12 месеца, като съответният индекс се понижава през октомври до 5 пункта от 17 пункта.

Днешното проучване на Insee сигнализира, че потребителското доверие във втората по сила икономика на еврозоната остава относително слабо и в началото на последното тримесечие на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна