Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осветиха нов параклис на входа на град Рила

Град Рила
Снимка: svetimesta.com

Нов храм „Св. Йоан Рилски“ беше осветен на входа на гр.Рила. Той е дарение от жител на града и съпругата му,  испанка, които имат семеен бизнес, съобщиха от общината. Това е петият параклис в градчето с около 1200 жители, в което има и две черкви, едната от които е от 12 век и беше реставрирана наскоро. 

Новият параклис се намира в самото начало на пътя за гр. Рила и разкона за с. Смочево. Това е един от пътищата за Рилския манастир и се смята, че по него е преминал Рилският отшелник, преди да се засели високо в планината, където по-късно е съграден манастира. 


Параклисът е готова 14-тонна стоманобетонна конструкция с притвор, с куполовиден покрив и камбанария. Подът му е изработен от естествен камък, а дървената дограма е с цветно стъкло. Кръстът и камбаната са изработени от масивен месинг и са подарък от производителя. Целият параклис е изработен от най-добрите майстори от Солун, Гърция. Той е в частен имот на дарителя край Рила.  Мястото е облагородено, като е поставена красива чешма,изграден е навес, с пътеки, засадени са и дръвчета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна