Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу високите цени на горивата се проведоха в различни градове на страната

| обновено на 27.10.18 в 16:45
Снимка: БГНЕС

Протестите срещу поскъпването на горивата, които започнаха вчера във Велико Търново, продължиха днес в Бургас, Варна, Стара Загора и Пазарджик.
В Бургас 150 шофьори тръгнаха от последното кръгово кръстовище в града към квартал „Ветрен “ и блокираха за 10 минути изхода на магистрала „Тракия“ към  Бургас. Автошествието премина през целия град като затрудни за близо 2 часа движението по големите булеварди, тъй като колоната беше дълга над 3 км..  Въпреки предупрежденията на полицията, че блокирането на пътя е недопустимо, протестиращите спряха за около 10-15 минути движението по АМ "Тракия".  До сблъсъци обаче не се стигна, тъй като още преди началото на протеста движението по магистралата беше отбивано по обходен маршрут в района на град Българово. 

„Цените на горивата в последния месец буквално са полудели. Най-масовият бензин А95 е поскъпнал с около 11 стотинки, а дизелът с около 13 стотинки само за месец. Сравнението от началото на годината е още по-шокиращо. От януари бензинът и дизелът са нагоре  средно с 30 стотинки“, обясни Росинка Бъчварова от организаторите на протеста. За последните 3 години това е вторият протест в областния град срещу високите цени на горивата. Според шофьорите, те трябва да са с около 20% по-ниски.

Не много шофьори от Варна се включиха протестите. Те се събраха на паркинга на една от големите търговски вериги и поискаха премахване на монопола в търговията с горива.  Бяха категорични, че няма да се откажат от автомобилите си, но цената става непосилна за тях.
"Просто е недопустимо такава цена на такова гориво - дизелът стана 2,50, а може би преди 5 месеца беше под 2 лева. Eдно каране на децата до училище и обратно ми коства 20 лева на ден. Всичко е включено в цените на стоките, на хляба. Държавата трябва да премахне монопола".

Полицията в Пазарджик попречи на протестиращите да блокират улици и бензиностанции. Над 200 души се събраха около стадион „Георги Бенковски“. На повечето от тях бяха снети личните данни с предупреждение, че ако се стигне до блокади, ще им бъдат съставени актове за нарушаване на обществения ред. Въпреки предупрежденията, протестното шествие тръгна, но не по централните булеварди, а по обходните маршрути на града. Говорителят на полицията Мирослав Стоянов обясни, че в общинската информация не е имало официално уведомление за протеста и това е наложило да бъдат снети лични данни на някои от участниците. Хората планират нов протест идната седмица. Най-популярният бензин в района - А-95 се продава за 2,44 лв./л, а дизелът - за 2,50 лв./л.

В Стара Загора над 100 души се събраха на паркинг пред един от магазините на популярна верига хипермаркети. "Това е прекалено висока цена за бензин", коментираха присъстващите. В Стара Загора най-масовото гориво - бензин А95 се продава на цени от 2,14 до 2,44 за литър. Според хората разликата от 30 стотинки между различните бензиностанции също е прекалено висока. 

Стотина души се включиха в протеста в Хасково срещу поскъпването на горивата - десет пъти по-малко от тези, които заявиха участие в социалните мрежи. Хората споделиха, че доскоро в областта горивото е било най-евтиното у нас и изразиха подозрения за несъщетвуващ картел между фирмите-доставчици.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна