Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Прага отбелязават 100-годишнината от създаването на бивша Чехословакия

| обновено на 28.10.18 в 12:45

Днес се навършват 100 години от основаването на Чехословакия. Годишнината се отбелязва с военен парад. Очакват се около 1500 гости, сред които членове на чешкото и словашкото правителство, както и американският министър на отбраната Джеймс Матис.

В парада този следобед ще вземат участие над 4 хиляди военни. Събитието ще затвори някои улици и летището в чешката столица за около час и половина.

По-рано днес чешкият президент Милош Земан и премиерът Андрей Бабиш се срещнаха със своите словашки колеги Андрей Киска и Петер Пелегрини. Четиримата участваха в церемония по поднасяне на венци и цветя на паметника на незнайния войн на хълма Витков.

Поздравително писмо по случая изпрати американският президент Доналд Тръмп. Съединените щати са горди с ролята си, която изиграха за създаването на Чехословакия. В този момент от историята запазването на връзката между западните страни е по-важна от всякога, пише в писмото.

На посещение в Прага по повод събитията отпреди 100 години в петък пристигнаха френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел. 

Чехословакия е създадена след края на Първата световна война върху земи от разпадналата се Австро-Унгария. Държавата е била добре развита в индустриално отношение. През 1969 година Чехословаки ястава федерация от две социалистически републики - Чешка и Словашка. На първи януари 1993 година, след "нежната революция" те се разделят.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна