Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нетаняху: Стрелбата в Питсбърг е най-голямото антисемитско престъпление в историята на САЩ

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху определи стрелбата в синагога в американския град Питсбърг, при която бяха убити 11 души, като "най-голямото антисемитско престъпление" в историята на САЩ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Той призова светът да се обедини в борбата срещу антисемитизма навсякъде.

"Трудно е да бъде преувеличен ужаса от убийството на евреи, които се събират на шабат и които са били убити само защото са евреи", отбеляза Нетаняху.

Стрелец, крещящ "всички евреи трябва умрат", нахлу в синагогата "Дървото на живота" по време на еврейска религиозна служба за шабат и уби 11 души и рани шестима, включително четирима полицаи, преди да бъде арестуван.

"От мое име, от името на правителството на Израел и народа на Израел поднасям нашите най-искрени съболезнования на семействата, загубили свои близки. Всички се молим за бързо възстановяване на ранените", каза Нетаняху.

Папа Франциск също осъди атаката. Пред богомолците, събрали се на площад "Свети Петър" във Ватикана, главата на Римокатолическата църква призова за унищожаване на "разсадниците на омраза" и за по-силни морални и граждански ценности: 

"Всички ние, в действителност, сме ранени от този нечовешки акт на насилие", каза Франциск. Молете се за семействата на убитите и за възстановяване на ранените при атаката, обърна се папата към събралото се множество. Той изрази солидарност с всички жители на Питсбърг "и по-специално с еврейската общност, поразена от ужасяваща атака срещу синагога", предаде Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна