Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Вълчев: Ще има промени в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси

Предвижда се увеличение от 200 на 240 лв. на стипендиите на студентите от българските диаспори, които се обучават в държавните висши училища у нас

Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Ще има промени в ръководството на Центъра за развитие на човешките ресурси, съобщи просветният министър Красимир Вълчев. Той каза това по повод телевизионно разследване, в което се твърди за злоупотреби в Националната агенция за управление на европейски образователни програми, в които е участвала и директорката Татяна Калканова:

"Този сигнал и тези констатации не са нови за нас. Има редица проверки. Част от сигналите, които се съдържат в материала, се потвърждават от нашите проверки. Друга част не се потвърждават. Миналата седмица приключи по един конкретен сигнал там. Тази проверка продължава с проверка на много повече процедури, може би след няколко дни ще имаме повече информация по отношение на другите мерки, които ще предприемем", каза министърът на образованието.

Предвижда се увеличение от 200 на 240 лв. на стипендиите на студентите от българските диаспори, които се обучават в държавните висши училища у нас. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев:

"В общия случай са студенти от социално слаби семейства, които, за разлика от българските студенти, нямат възможност за такава подкрепа от родителите си и са много зависими от тези стипендии".

Приемът на студенти от български диаспори в наши висши училища е увеличен от 400 на 2000 бройки. Местата обаче не се запълват, защото тези млади хора не винаги имат възможността да се издържат у нас, учейки, обясни още министър Вълчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна