Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ оттеглят искането си за екстрадиране на Желяз Андреев

| обновено на 31.10.18 в 11:15
Снимка: БТА

Съединените американски щати официално оттеглят с нота искането си Желяз Андреев да бъде екстрадиран. Това съобщи в изявление пред медиите премиерът Бойко Борисов.

САЩ посочват, че поддържането на искането за екстрадиция е безпредметно след писмо на правосъдното ни министерство от август тази година, съобщи още Борисов и благодари на главния прокурор и на министерството на правосъдието.

Работи се за сваляне на червената бюлетина, с която Андреев беше издирван. Припомняме, че младият мъж беше обвинен от САЩ, затова, че като представител на американска компания е търгувал самолетни части за сирийска авиокомпания.

В присъствието на главния прокурор Сотир Цацаров самият Желяз Андреев Борисов прочете писмото от посланик Ерик Рубин, в което се посочва, че Щатите смятат за безпредметно да продължават искането за екстрадирането на Желяз след получено писмо от българското Министерство на правосъдието през август тази година:

"Специално благодаря на департамента, на правосъдния министър на САЩ, на главния прокурор, на посланик Рубин, защото, въпреки че той изпълняваше своите ангажименти като посланик на САЩ, успя и той, вниквайки в големия проблем, който щеше да се създаде между нас и САЩ при отказ от наша страна и продължаващо искане за екстрадиция на Желяз, да влоши отношенията. Мисля едно неприятно за всички, най-меко казано, събитие беше предотвратено. Не само, че няма да бъде екстрадиран, но в момента правосъдието и главният прокурор действат вече на базата на това писмо за свалянето на червената бюлетина. Според мен, чрез вас случаят "Желяз" беше придобил огромна популярност. Мисля, че днес го приключихме. И ви молех само за тишина, за да можем като институции да си свършим тихо работата, за да не се предизвика обществен скандал", каза Борисов.

Желяз Андреев благодари на институциите у нас:

"Целият екип, който работи от месеци наред по успешното разрешаване на този случай, осъзнавам, че голям брой хора са били замесени в протичането на тези преговори и тяхното докарване до успешен край. Може би днес аз съм най-щастливият човек в държавата".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна