Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Символична експанзия на промишлената активност в Китай през октомври

Промишлената активност в Китай се разшири символично през октомври след стагнация през предишния месец в резултат на леко увеличение на общите нови поръчки, показват резултати от частно проучване на компанията Caixin Insight Group и на агенция Markit.

Данните са в известен контраст с аналогично проучване на Националното статистическо бюро, показващо по-нататъшно влошаване на растежа на промишлената активност, но въпреки това са поредно доказателство за влошаване на икономическите и бизнес перспективите пред Китай с оглед на засилващото се търговско напрежение със САЩ.

Индексът PMI, определян от двете частни агенции, се повиши през октомври до 50,1 пункта при очаквания на финансовите пазари за задържането му за второ пореден месец в нивото на стагнация от 50,0 пункта.

Ден по-рано, аналогичният промишлен PMI индекс на Националното статистическо бюро отчете понижение през октомври до 27-месечно дъно от 50,2 пункта спрямо 50,8 пункта през септември. И двете проучвания обаче показват, че китайският промишлен сектор се разширява с най-слабо темпо от около две години насам.

Подиндексът на агенциите Caixin и Markit, оценяващ самото промишлено производство, се понижи за втори пореден месец и също доближи водораразделното ниво от 50,0 пункта (разделящо експанзията от свиването на бизнес активността). Индексът на общите нови поръчки се повиши през октомври до 50,4 пункта от 50,1 пункта през септември, като слабо подобрение до 48,8 пункта от 47,6 пункта отбеляза и индексът на експортните поръчки, но последният остава на негативна територия за седми пореден месец, потвърждавайки негативните последствия от търговската война между САЩ и Китай.

"Общата експанзия в промишления сектор е все още слаба. Производството и бизнес доверието продължават да се охлаждат въпреки относително стабилното търсене", посочи Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group след оповестяване на резултатите от последното проучване.

Трябва да се има предвид, че официалният PMI индекс (на китайската национална статистика) и аналогичният индекс на Caixin се базират на данни, събрани от месечните отговори на въпросници, изпратени до мениджъри на повече от 400 промишлени компании. В сравнение с обхвата на официалното проучване, което включва предимно големите държавни компании, индексът PMI на Caixin обаче има склонност да следи по-внимателно промишлената активност на по-малките частни производители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна