Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп иска от администрацията да подготви проект за възможно търговско споразумение с Китай

Капиталовите пазари реагират позитивно на надеждите за деесклация на търговския конфликт между САЩ и Китай

Си Цзинпин и Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп желае да постигне търговско споразумение с китайския президент Си Цзинпин на срещата на върха на Г-20 в Аржентина по-късно този месец, предаде Блумбърг, цитирайки четири неназовани лица, запознати с въпроса.

Според агенцията Тръмп е поискал от ключови представители на администрацията на Белия дом да започнат да изработват потенциални условия за сключване на подобно споразумение, като оказаният от него натиск за евентуална сделка с Китай е бил подтикнат от телефонния му разговор с китайския президент Си Цзинпин, проведен в четвъртък.

В обичайното си послание посредством туитър в четвъртък Доналд Тръмп сигнализира за известен прогрес в търговските преговори с Китай. "Току-що имах дълъг и много добър телефонен разговор с китайския президент Си Цзипин. Разговаряхме по много теми, със силен акцент върху търговията. Тези дискусии вървят чудесно преди срещите, планирани за форума на Г-20 в Аржентина. Също така имаше добра дискусия относно Северна Корея!", написа той вчера.

От външното министерство на Китай също отбелязаха, че проведеният в четвъртък телефонен разговор между двамата президенти е бил "изключително позитивен". Двамата лидери се споразумяха да "засилят икономическото сътрудничество", заяви говорителят на министерството Лу Кан, без да дава подробности дали има напредък по въпроса с търговския спор между двете страни.

Надеждата за деескалацията на търговския конфликт между САЩ и Китай доведе до солиден подем на световните капиталови пазари, като основните фондов индекси на Уолстрийт приключваха вчерашната търговия със солидни ръстове от на 1% за трета поредна сесия, последвани от силни повишения и на азиатските фондови пазари в петък. Японският индекс Nikkei нарасна с 2,56%, основният китайски индекс Shanghai Composite - s 2,7%, индексът Hang Seng - с 3,81% и сингапурският фондов индекс SIT - с 1,45%.

Подновените надежди за възможно търговско споразумение между двете най-големи световни икономики в края на настоящата месец (срещата на Г-20 ще се проведе в Буенос Айрес между 30-ти ноември и 1-ви декември) допринесоха и за първо повишение на китайския юан спрямо щатския долар от 12-ти октомври насам. Доларът се понижи по време на петъчната азиатска търговия под 6,9 юана от нива около 6,98 в края на вчерашния ден.

Индикациите за отслабване на напрежението по оста Вашингтон - Пекин допринася за отслабване на зелените пари и спрямо останалите валути с изключение на японската йена, която също се обезеценява, тъй като губи част от статута си на "валута-убежище". Еврото поскъпва в началото на европейската търговия към 8-дневен връх от 1,1443 долара, а британската лира се търгува недалеч от нейния вчерашен 8-дневен връх около 1,3035 долара, продължавайки да намира подкрепа и от надеждите за скорошно Беркзит споразумение между Великобритания и ЕС. Поскъпване бележат и "стоково зависимите" валути като австралийския, канадския и новозеландския долар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени