Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е световната премиера

Нов албум на Барбара Стрейзънд

В „Walls“ звездата прокламира принципите и ценностите си

Днес излиза новият албум на музикалната легенда Барбара Стрейзанд - Walls (Columbia Records).

Това се оказва първият албум на певицата след 2005 г. и съдържа предимно нови авторски песни. Сингълът “Don’t Lie To Me” е емоционално-социален химн в подкрепа на каузите, които певицата активно отстоява от десетилетия. “Don’t Lie To Me”, пилотният сингъл от албума, е песента, с която Барбара Стрейзънд дава посоката за целия проект.
„Walls“ е първият социален албум, в който тя прокламира принципите и ценностите, в които вярва, говори за тях и се бори през целия си живот.

Чрез красивите мелодии и подтикващи към размисъл текстове, „Walls“ синтезира притесненията, стремежите и надеждите на Барбара Стрейзънд за обществото, в което живеем, за човешките взаимоотношения и общото ни бъдеще. В допълнение към трите нови авторски песни, отличената певица и композитор с награда Оскар, записва песни, които са особено близки до сърцето ѝ. Барбара Стрейзънд дава нова, свежа перспектива на класики като “Imagine” и “What A Wonderful World”, стандартът от легендарното творческо дуото Бърт Бакарак и Хал Дейвид - “What The World Needs Now”. Предпоследната песен, която Барбара записва за албума, е неостаряващата “Take Care Of This House”, създадена от американския пианист, диригент и композитор -Ленард Бърнстейн и поета Алан Джей Лернер.

„What’s On My Mind” е първата песен, която Барбара написва за албума. Следват  “Don’t Lie To Me” и “The Rain Will Fall”.

За създаването на концепцията, философията и музикалния облик на албума, Барбара Стрейзънд кани изключителен екип от автори и продуценти: Walter Afanasieff, John Shanks и David Foster – и тримата, носители на наградата Грами за „Продуцент на годината“; почетният член на „Залата на славата за композитори“ - Desmond Child.  Обобщената визия на Стрейзънд за проекта идва с написването на текста към едноименната песен “Walls”, създаден от творческото дуо Alan & Marilyn Bergman 

По време на цялата си изключителна кариера, Барбара Стрейзънд изпява и записва редица песни, посветени на човешката душа, чувства и стремежи. Призната за една от най-великолепните изпълнителки в съвременната популярна музика, сингълът “Don’t Lie To Me” заедно с другите нови песни в албума Walls, ще заемат достойно място в артистичното наследство на многократно награждаваната певица и композитор. През 1977 г. тя става първата жена в света, отличена с наградата Оскар за композиция за превърналия се в класика стандарт “Evergreen” (любовната тема от „A Star Is Born“), който печели още Грами за „Най-добра оригинална песен“ и Златен глобус. Стрейзънд е всепризнат майстор в създаването на значителен брой филмова и театрална музика, както и на знаменити поп песни.

***
Барбара Стрейзънд е най-продаваната изпълнителка за всички времена и единствената жена във вечната класация Топ 10 на най-продаваните артисти с продажби от над 72 милиона копия. Стрейзънд е единственият звукозаписен артист с №1 албуми в 5 последователни десетилетия и притежава 52 златни албума, 31 платинени и 13 мултиплатинени. Дискографията ѝ се допълва от 8 златни DVD-албума, 6 платинени и 3 мултиплатинени.
Тя е филмова и театрална актриса, певица, режисьор, продуцент, сценарист, композитор, дизайнер, фотограф, писател, хуманитарен активист и филантроп. Кариерата ѝ е белязана от множество постижения и от поредица първи места. Тя е е единственият артист с колекция от награди Оскар (2 статуетки), Тони, Еми (5 награди), Грами (10 награди включително за цялостно творчество и наградата Grammy Legend Award), 12 статуетки Златен глобус, Национален медал на изкуствата (връчен през 2000г. от президента на САЩ, Бил Клинтън), както и Орден на почетния легион на Франция и Награда за цялостен принос на Американския филмов институт.
Трите филма, които режисира получават 14 номинации за Оскар. Фондацията, която основава - The Streisand Foundation – е дарила до момента милиони долари на повече от 2100 души и над 700 неправителствени организации.През 2015 г., президентът на САЩ Барак Обама награждава Барбара Стрейзънд с най-високия граждански орден в страната – президентския „Медал на свободата“.

Фото: Вирджиния Рекърдс/Sony Music

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени