Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уолстрийт игнорира силните данни от САЩ и акцентира върху агресивните продажби на акции на "Ейпъл"

Американските водещи фондови индекси стартираха разнопосочно петъчна търговия на Уолстрийт, като индексите DJIA и S&P500 се повишиха първоначално за четвърта поредна сесия, докато технологичният индекс Nasdaq се понижи с близо 1% в резултат на солиден спад на акциите на Apple.

От една страна инвеститорите приветстват доста силния доклад за състоянието на пазара на труда и на нивото на безработица в САЩ през октомври, тъй като този доклад е поредно доказателство за силата на американската икономика. От друга страна обаче, данните на Департамента по труда сякаш бетонират следващото повишаване на основните лихви на Фед на последното за годината заседание през декември въпреки агресивните вербални атаки на президента на САЩ Доналд Тръмп спрямо провежданата от централната банка политика. Трябва да се има предвид, че по-нататъшното увеличаване на лихвите би трябвало да повлияе негативно върху корпоративните печалби.

Известна подкрепа за първоначалния инвеститорски риск-апетит на Уолстрийт оказаха и надеждите за отслабване на търговското напрежение между САЩ и Китай. Повод за тези надежди даде вчерашният телефонен разговори между двамата президента -  Доналд Тръмп и Си Цзинпин и информацията на Блумбърг от петък, че стопанинът на Белия дом е заръчал на своите подчинени да подготвят проект за търговско споразумение, който да бъде обсъден от двамата световни лидери по време на срещата на Г-20 в края на месеца.

Представените от Департамента за търговия данни за ново нарастване на търговския дефицит на САЩ обаче не са в подкрепа на растежа на водещата световната икономика. Рекордния американски дефицит спрямо Китай пък може да усложни предстоящите в края на месеца разговори между Тръмп и Си Цзинпин.

Индексът DJIA се повиши в началото на петъчната търговия с близо 200 пункта (с 0,8%), а широкият индекс S&P500 - с 0,5%, след което обаче тези печалби бяха заличени, тъй като акциите на технологичният гигант Apple се понижиха с близо 7% след представения късно снощи отчет на производителят на iPhone. Това доведе до обръщане на позитивната посока, като индексът на сините чипове вече се понижава с 0,3%, а широкият индекс - с 0,45%.

Агресивните продажби на акциите на Apple намалиха пазарната капитализация на технологичния гигант с близо 70 млрд. долара само в рамките на първите 60 минути след старта на Уолстрийт и пазарната стойност на компанията вече се колебае около и под гросмайсторското ниво от 1 трлн. долара.  Това се отразява особено негативно на технологичния индекс Nasdaq Composite, като той се понижава с над 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна