Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежанци от Сирия се завръщат в родината си

В пълен ход са и дейностите по разминиране на земеделски земи, пътища и сгради в провинциите Хомс, Дамаск, Кунейтра и Дераа.
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Постепенно нараства броят на сирийските бежанци, които се завръщат в родината си. През последното денонощие над 1440 души са пресекли границата на Сирия, съобщи РИА Новости, цитирайки данни на Центърът за приемане, разпределяне и настаняване на бежанци. Най-голям е броят на завърналите се от Ливан и Йордания,

В пълен ход са и дейностите по разминиране на земеделски земи, пътища и сгради в провинциите Хомс, Дамаск, Кунейтра и Дераа.

ООН и сирийският Червен полумесец започнаха днес доставки на първата хуманитарна помощ от 10 месеца в бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия, до границата с Йордания, приютил около 50 000 прокудени от домовете си сирийци, предаде БТА.

В съвместно комюнике двете организации уточниха, че операцията ще трае 3-4 дни.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), цитиран от ДПА, хуманитарната автоколона е първият, който пристига в Рукбан от април 2017 г.  В лагера са влезли няколко камиона с храни и лекарства, ескортирани от руски военни.

Същевременно северно от Дамаск възобнови работа газово находище с капацитет  150 хиляди кубически метра дневно, което беше извън строя години, съобщи РИА Новости, като цитира сирийското  министерството на петрола и минералните ресурси. Производството на газ в страната възлиза вече на близо 17 млн. куб. метра на ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна