Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът за пътна безопасност се обяви против промените в Кодека за застраховането

Борисов разпореди на ГЕРБ да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането в НС

| обновено на 04.11.18 в 17:49
Бойко Борисов
Снимка: Ани Петров, БНР

Асоциацията на застрахователите в България ще представи позицията си за въвеждането на таван на обезщетенията при смърт на пътя. Текстовете засягат най-масовата застраховка - "Гражданска отговорност". Те предизвикаха острата реакция на редица браншови организации.

Премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, съобщиха от пресцентъра на партията. Измененията касаят реда и условията за определяне на имуществени и неимуществените обезщетения при застраховка "Гражданска отговорност". 

Разпоредбите за обезщетенията са внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ на 1 ноември, между първо  и второ четене на измененията на Кодекса за застраховането. В тях е определен размерът на имуществените и неимуществените вреди вследствие на телесно увреждане или смърт. Спорни се оказват обезщетенията при смърт, като е записано, че в случай на смърт на пострадало лице, всяко от засегнатите лица от тази смърт има право на еднократно обезщетение, както следва: до 20 хиляди лева на съпруг, съпруга или лице, с което починалият е бил в съжителство на съпружески начала по време на катастрофата. До 20 хиляди е обезщетението на всяко дете, както и на всеки родител на починало при пътен инцидент дете. До 15 000 лева пък е фиксираното обезщетение на всеки брат или сестра. Това гласят спорните промени в Кодекса за застраховането по отношение на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", по които се очаква да се произнесат застрахователите.
Вчера от Института по пътна безопасност ги определиха като "абсурдни", защото не може човешкият живот да се оценява "с таван на обезщетението". Освен това при различните компании застрахователните премии варират изключително много, което предполага това да се отрази и върху изплащаните обезщетения. 
Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов е разпоредил да не се гласуват внесените промени, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат. 

В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" председателят на НС Цвета Караянчева обясни, че такова обсъждане ще започне още в четвъртък на заседанието на Бюджетната комисия. Заявеното от Борисов не е намеса в работата на парламента, обясни тя:
"Като председател на партията, господин Борисов има право да изказва мнение като партиен лидер. В никакъв случай това не е намеса, по-скоро напипване на всяка една тревога на българските граждани и реакция, за да не се получи нещо, което не би допаднало, като политика, на българските граждани, защото работата на правителството и на нас като парламент е да работим в полза на българските граждани". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна