Статуята на трите лъжи

Снимка: Wikipedia.org

Когато през 1884 година в колежа в Харвард решават да направят бронзова статуя на младия свещеник Джон Харвард, почитан като основател на колежа, никой не подозира, че скоро тази статуя ще стане известна като „статуята на трите лъжи“…
Тя изобразява млад мъж, който замислено гледа към залеза. Облечен е в риза, три-четвърти панталони и наметка по модата от средата на 17 век. Младият мъж седи на обикновен стол, под който има купчинка книги, с едната ръка придържа отворена книга на коляното си, а другата е отпусната върху подлакътника на стола. Статуята е съвсем почерняла от времето, но носът на едната й обувка е излъскан до блясък. Обяснението е съвсем просто – студентите вярват, че ако потъркат обувката преди изпит, ще го вземат по-лесно, а туристите мислят, че докосването до носа на обувката ще им донесе късмет.
Но кои са „трите лъжи“? Първата е свързана с името. Скулптурата наистина е посветена на младия свещеник Джон Харвард, починал едва на 30 години. На смъртния си одър той завещал на новооснования колеж 780 британски лири (огромна сума по онова време, като се има предвид, че колежът бил основан само с 400 лири!) и 400 от своите книги на библиотеката на колежа . За благодарност, управата на висшето училище го преименувала от „Колеж Кеймбридж“ на „Колеж Харвард“. Така, че колежът вече съществувал, но под друго име.  И Джон Харвард е негов дарител, а не основател. И още: когато през 1883 година  било решено да се постави паметник на Джон Харвард, никой вече не помнел как е изглеждал той, защото не били запазени и негови изображения. Затова скулпторът Даниел Френч използвал за модел харвардския студент Шърман Хоар, пряк потомък на първите английски заселници по тези места. С една дума, лицето на статуята е лицето на Шърман Хоар, а не на Джон Харвард.

Слушайте „История на изкуството за деца“ на 8 ноември, четвъртък от 17 ч. по програма „Христо Ботев“.

Още от категорията

Котката на щастието

Старите японски легенди разказват, как някога едно коте спасило княза на Хиконе от сигурна смърт като му показало вратата на храма Готоку-дзи в Едо (днешно Токио). В една страховита буря то, съвсем навреме, вдигнало бялата си лапичка и тя проблеснала в тъмното така, че князът успял да притича към портата, миг преди огромна мълния да изпепели дървото, под..

публикувано на 14.11.18 в 12:35

Мечешки истории в „Ранобудно петленце“

Главният герой в първата ни мечешка приказка, в понеделник, на 12 ноември , е една много лакома мецана, която лошо си изпатила от своя ненаситен стомах. Приказката „Мечката и мравките“ е на българския писател Ран Босилек. Във вторник, на 13 ноември , можете да чуете приказката „Момъкът и злата ханска дъщеря“, в която един беден, но сърцат момък успял да..

публикувано на 11.11.18 в 08:40

Музикално програмиране за деца в Детското.БНР

Ако обичате музиката и не можете да се отлепите от компютъра си, бъдете в неделя, на 11 ноември, с Детското.БНР. Ще Ви заведем на музикален урок в училище „Мюзик плей“, където Михаил Йосифов от група „Насекомикс“ ще ни покаже как се създава музика с помощта на компютър, подходящ софтуер, електронни устройства и различни музикални инструменти. В..

публикувано на 10.11.18 в 08:30

Микробите - опасни или не, важно е да се справим с тях

Поредната ни среща в "Радиолексикон" с децата от 29-а детска градина „Слънце“ в столичния квартал "Изток" бе посветена на МИКРОБИТЕ От децата разбрахме, че тези гадинки могат да сменят цвета си - има сини, зелени, розови - тези са от добрите и черни - най-опасните от всички. Даже скоро може да започнат да се движат и с колела, за да са по-бързи..

публикувано на 05.11.18 в 14:48
Карлсон по Астрид Линдгрен

Истории от Астрид Линдгрен в „Ранобудно петленце“

Точно така! В „Ранобудно петленце“, в седмицата от 5 до 9 ноември , сме Ви подготвили любими истории от книгите на Астрид Линдгрен. В понеделник, на 5 ноември , се събудете с веселата история за „Малкото призраче“. В сряда, на 7 ноември , чуйте още от лудориите на Кралсон в „Карлсон и прахосмукачката“. Във вторник, на 6 ноември , ще Ви разкажем една..

публикувано на 04.11.18 в 08:25
Разузнавач

Истории за разузнавачи

Разузнавачите са нещо като учени под прикритие. Те събират информация за нещо или някого, после я анализират и накрая я записват в тайния си дневник. Скриват го някъде, така че никой да не разбере къде е и го отварят, когато имат още нещо да напишат. Разузнавачите живеят под прикритие. Обличат се като обикновените хора и се движат в обществото като тях...

публикувано на 03.11.18 в 08:25
Зелени покриви на къщи в Рьорос

Къщите със зелени покриви

Къщите в норвежкото градче Рьорос са запазени така, както са издигнати през XVII век. Те са на един или два етажа и са изградени по традиционния скандинавски начин – сглобени са от целите стволове на не много дебели иглолистни дървета. След като стволовете са отсечени, изсушени и почистени от кората, ги обработват със специална смес от смоли, за да ги..

публикувано на 31.10.18 в 08:30