Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малофеев и Решетников поискаха възстановяване на Руската империя

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Подмосковието се провежда вторият конгрес на руското дружество за историческо просвещение „Двуглав орел“, съобщава tsargrad.tv. В работата на конгреса участват председателят на дружеството Константин Малофеев, както и изпълнителният директор Леонид Решетников и депутати от руската Дума, общественици.

В словото си пред делегатите Малофеев заяви, че дружеството се обявява за възстановяване на руската империя и на монархията по мирен път.

Той призова монархистите в Русия да подкрепят сегашния президент Владимир Путин във всичко и се обяви за „възможно най-дългото“ му оставане във властта, ако е необходимо – и чрез промяна на конституцията.

Константин Малофеев е смятан за един от т.нар. православни олигарси и има наложени санкции от ЕС заради предполагаемото си участие в конфликта в Източна Украйна.

Според някои български медии Малофеев чрез подставени лица е правил опит да придобие активи, контролирани от фалиралата Корпоративна търговска банка.

Леонид Решетников е бивш генерал от КГБ, до началото на 2017 беше директор на Руския институт за стратегически изследвания, пряко подчинен на президента Путин. В периода 1971 – 1974 е бил аспирант в Софийския университет и е защитил дисертация на тема „Участието на българските политически емигранти в строителството на социализма в СССР 1921 – 1944“.

Решетников често посещава България, а някои медии твърдят, че е имал роля при номинацията на Румен Радев като кандидат за президент, подкрепен от БСП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна