Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК настоява Киев да открие виновните за смъртта на активистка, залята с киселина

Украинката Катерина Гандзюк, който почина три месеца след заливане с киселина.
Снимка: Фейсбук страница на Катерина Гандзюк

Европейската комисия очаква Украйна бързо да открие виновните за смъртта на украинската активистка Катерина Гандзюк, която почина три месеца, след като бе залята с киселина, заяви днес говорителят Карлос Мартин Руис де Гордехуела.

„Това, което очакваме от украинските власти, е да удвоят усилията си, за да разследват бързо и цялостно това престъпление и да изправят отговорните пред закона. Трябва да бъдат предприети и по-осезаеми мерки срещу обезпокоителните тенденции на нападения срещу активисти от гражданското общество и разследващите журналисти в Украйна“, каза говорителят.

„Работещото гражданско общество е жизнено необходимо за всяко демократично общество и затова е от изключително значение то да бъде защитено в Украйна, както и навсякъде. 

Известната активистка от град Херсон, популярна с борбата си срещу корупцията, почина вчера в болница в Киев. Тя се лекуваше там три месеца, след като бе нападната със сярна киселина и получи 40% изгаряния по тялото, както и сериозно поражение на зрението. През последните три месеца тя бе общински съветник и съветник на кмета на града.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна