Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Референдумът за Тръмп“ започва в САЩ

Сградата на Конгреса в САЩ

Гражданите на САЩ гласуват днес на междинни избори за Конгрес, в които залог е коя от двете големи партии ще контролира законодателството. Вотът се възприема и като проверка на одобрението към политиката на президентът-републиканец Доналд Тръмп. 

Американците ще изберат всички 435 конгресмени и 35 от общо 100 сенатори. Ако постигне мнозинство в Камарата на представителите или Сената, Демократическата партия ще получи значително повече свобода на противодействие на управлението на Тръмп. Към момента Конгресът е под контрола на републиканците.

Според социологическите проучвания партията на предишния президент Барак Обама е възможно да постигне мнозинство в долната камара, но не и в Сената.

Днес американците гласуват и за представители в местните конгреси на различните американски щати.

Самият Тръмп определя изборите като „референдум“ за своето управление. Според критиците му, изправен пред риска да загуби подкрепата в законодателния орган, през последните седмициТръмп мобилизира избирателите си с остри антиимиграционни послания. Същевременно статистиката показва, че партията на действащия президент неизменно губи междинните избори.

В даден момент това може да означава и започване на процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, което обаче остана извън предизборната реторика на демократите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна