Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметове са притеснени от предложеното райониране в Закона за регионалното развитие

Атанас Камбитов - кмет на Благоевград
Снимка: БНР

Предложеното ново райониране в Закона за регионалното развитие ще ощети областите Благоевград, Перник и Кюстендил, които са в Югозападния район заедно със столицата. Това смятат кметове на общини, по повод предстоящата утре дискусия,  организирана от Министерството на регионалното развитие.

Кметовете от трите области са категорични, че трябва да се търси по-справедлив вариант, тъй като и до момента показателите, по които се одобряват и финансират регионални проекти, са в полза на столицата и ощетяват другите области, заяви Атанас Камбитов, кмет на Благоевград.

„Ние сме на позицията да има пет района. Тази ситуация в момента - когато София е в района - нас ни ощетява, това е категорично, защото променя показателите и те не са реални. Аз ще инициирам среща с кметовете от област Благоевград, от Кюстендил и Перник, защото тях също ги касае, и ще си защитаваме позицията!", каза той.

Предложението на  регионалното министерство  за окрупняването на досегашните шест района в четири -  Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски е направено след анализ на действащата до момента национална  политика за регионално и пространствено развитие. Един от аргументите за оптимизирането е тревожното изоставане на българските райони по ключови социално-икономически показатели в сравнение с другите  страни от ЕС. Най-непреодолимият показател обаче е демографският и това може да доведе до невъзможност да се изразходват максимално договорените за страната ни след 2020 г. средства от ЕСИФ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна