Eмисия новини
от 00.00 часа

Цвета Караянчева представя мотивите за промени в НК, свързани с домашното насилие

Цвета Караянчева
Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се очаква да представи днес в правната комисия мотивите за промени в Наказателния кодекс, свързани с борбата срещу домашното насилие.

Измененията предвиждат до 5 години затвор за психически тормоз и преследване в условията на домашното насилие. Предвидено е тормозът извън семейството да се наказва със затвор до една година или пробация.

Законопроектът е свързан с предоставяне на всеобхватна и широка защита на жените и децата, както и мъжете - жертви на домашно насилие, поясни Караянчева, която е водещ вносител на промените.

„Поехме ангажимент да внесем и да криминализираме определени деяния. Едно такова деяние - психическото насилие, преследването, имаме насоки в посока на това, ако насилникът е пуснат по-рано от затвора или в отпуска,  лицето, което е било насилвано, да бъде уведомено, за да може да предприеме мерки“, каза тя.

Заседанието на правната комисия бе отложено от вчера за днес заради удълженото заседание на парламента за първо четене на държавния бюджет за 2019 г.

Още от