Ученическа изложба в БАН разкрива красотата на Трявна, Мелник и София

Ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София разположиха стативите си в средища с многовековна история, за да разкажат в картини как живописните църкви, мостове, улици и къщи променят духовния облик на града.

Снимка

Рисунките, обединени в проекта “Европейско културно наследство”, вече са изложени във фоайето на централната сграда на Българската академия на науките. С творбите си, разкриващи красивото архитектурно минало на Трявна, Мелник и София, младите художници участват в конкурса на Ученическия институт на БАН за гимназисти с интереси в областта на изкуствознанието и изобразителното изкуство.

Снимка
СнимкаБългарската академия на науките преди пет години възроди нещо, което е съществувало много отдавна – движението ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта)
– разказва акад. Петър Кендеров. – Идеята е ученици със склонност към изследователската дейност да бъдат насърчавани в научните си занимания. През т. г. за първи път допуснахме и проекти в областта на изкуството и изкуствознанието, затова и ученици от гимназията “Свети Лука” направиха тази изложба с рисунки от културното европейско наследство у нас. В своите картини младите художници пречупват през съзнанието си видяното в стари български градове по един интересен и неочакван начин. За тях светът изглежда по-различно и е добре да се вглеждаме в него през очите им, за да прозрем бъдещето.

Снимка

Дванайсетокласниците Цветелина Куманова и Лъчезар Владимиров избират за вдъхновение възрожденския град Трявна.
Това е т. нар. Гърбав мост с камбанарията зад него – разказва за рисунката си Цветелина. – Избрах именно това място, защото е най-голямата забележителност, която може да се види в града. Когато разбрахме, че можем да отидем в Трявна, направихме проучване и повечето от нас си набелязаха именно стария мост. Затова и на изложбата ще намерите доста негови изображения.

Снимка

Моята картина също е от Трявна, но показва една от големите улички край моста
– включва се в разговора и Лъчезар. – Спомням си, че беше един следобед, в който светлосянката падаше върху самата улица. За да пресъздам тази невероятна гледка, използвах доста цветове и различни материали.

Снимка

Най-добрите рисунки в изложбата ще бъдат наградени на ученическа научна сесия, по време на която оценка ще получат и проекти в хуманитарната област, химията, физиката, математиката, информатиката, биологията, екологията, роботиката. Отличените автори ще имат шанса да прекарат цял месец в лабораториите на БАН и да изпробват апаратурата под ръководството на учени.

Снимка

Целта ни е да покажем какво означава научният живот, защото децата участват в конференции, разговарят помежду си, спорят с журито и това са все елементи на науката
– казва още акад. Петър Кендеров. – Аз съм сигурен, че където и да отидат, те ще се реализират добре, тъй като са усвоили изследователския подход към всичко, което правят. Някои от възпитаниците на Ученическия институт вече участват в научни конкурси за млади хора и от двете страни на Атлантическия океан и се представят отлично, вземат награди, показват себе си, показват и България. Така че страната ни стои на картата – в областта на науката ние не сме по-назад от най-развитите европейски държави.

През 2000 г. по случай Международната година по математика няколко научни организации заедно със специализирания институт на БАН учредяват Ученически институт математика и информатика. Благодарение на отпуснатия им бюджет всяка година стотина деца участват в лятна изследователска школа, а през останалото време се допитват до учените. Днес надеждата на института е да се пребори за финансиране и в останалите научни области.

Снимки: Диана Цанкова

Още от категорията
Елена Панайотова

Навлизането на кино- и театрални режисьори в операта я вади от нафталина

Пловдивската държавна опера е една от най-отворените за много европейски модели и практики. Самият директор Нина Найденова работи с едни от най-добрите имена. Идеята да направи сезон с театрални режисьори стоеше от няколко години, но не бяхме сигурни кое е заглавието. Трябва да ѝ призная, че има много добър усет кой режисьор да покани и за кое..

публикувано на 15.11.18 в 16:39

Скулптор хранил цял месец с мухи моделите си за „Жабките“ в трилитров буркан

Близо месец скулпторът Валентин Старчев хранил с мухи моделите на четирите жаби от любимия на поколения старозагорци фонтан. Задачата за направата им получил през 1958 като бил още студент. „Трябваше да са фигури които пръскат вода. Или риби, или жаби. Но едва ли Стара Загора   е свързана с риби. А жабата е едно красиво зверче и щеше да е..

публикувано на 15.11.18 в 16:15

Спасяват забравени ръкописи от ловешките архиви

Непоказвани досега ръкописи от Средновековието от фонда на Ловешкия исторически музей ще бъдат спасени. Десетилетия наред ценните документи тънат в прашни и непригодни помещения. Регионалният музей в Ловеч съхранява писмени паметници с хронологически обхват от XIII до XIX век, които са втори или първи преписи, тоест не съществуват..

публикувано на 15.11.18 в 16:06
Премиерата ще бъде в Сити Марк Арт Център.

"Всяка година по същото време“ след "Догодина по същото време“

Христо Шопов и Лилия Маравиля отново си партнират в постановка на режисьора Георги Михалков. „Всяка година по същото време“ от драматурга Бърнард Слейд е своеобразно продължение на „Догодина по същото време“ от същия автор, сподели Михалков за предаването „12+3“ по „Хоризонт“: „Пиесата е директно продължение на първата част, но е написана..

публикувано на 15.11.18 в 15:32

Коя е Невена: мистерията разкриват Петър Попзлатев и Елена Телбис

„Невена е образ от филма „Времето е наше”, героиня в книга, фикция, но и реалност. Невена е по-доброто „аз” на всеки от нас. Невена е магията, която само киното може да сътвори. Затова отдайте се на магията на киното”, призовава екипът на новия български филм в кампанията „Коя е Невена?”. С „Времето е наше“ на режисьора Петър Попзлатев се открива 32-то..

публикувано на 15.11.18 в 15:30
„Места за срещи“

Срещнете се с Андрей Даниел

Тази вечер в галерия „Нюанс“ ще бъде открита новата изложба на проф. Андрей Даниел, озаглавена „Места за срещи“. Експозицията включва 14 непоказвани досега платна, като повечето от тях са вдъхновени от последния престой на художника в Сите Дез Ар в Париж през лятото на 2017 г. От една страна, този проект е за духовните, въображаеми срещи и пътуванията..

публикувано на 15.11.18 в 14:50

За игрите и хората

За компютърните игри и тяхното създаване рядко се говори през призмата на културата, обикновено те са мишена, в която се прицелваме когато децата ни не искат да се отделят от компютъра или пък когато търсим причините за проявена от тях агресия. Компютърните игри обаче имат много повече измерения – те могат да бъдат мислени като форма на изкуство, имат..

публикувано на 15.11.18 в 13:31