Eмисия новини
от 22.00 часа

Ученическа изложба в БАН разкрива красотата на Трявна, Мелник и София

Ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Свети Лука“ – София разположиха стативите си в средища с многовековна история, за да разкажат в картини как живописните църкви, мостове, улици и къщи променят духовния облик на града.

Снимка

Рисунките, обединени в проекта “Европейско културно наследство”, вече са изложени във фоайето на централната сграда на Българската академия на науките. С творбите си, разкриващи красивото архитектурно минало на Трявна, Мелник и София, младите художници участват в конкурса на Ученическия институт на БАН за гимназисти с интереси в областта на изкуствознанието и изобразителното изкуство.

Снимка
СнимкаБългарската академия на науките преди пет години възроди нещо, което е съществувало много отдавна – движението ТНТМ (Техническо и научно творчество на младежта)
– разказва акад. Петър Кендеров. – Идеята е ученици със склонност към изследователската дейност да бъдат насърчавани в научните си занимания. През т. г. за първи път допуснахме и проекти в областта на изкуството и изкуствознанието, затова и ученици от гимназията “Свети Лука” направиха тази изложба с рисунки от културното европейско наследство у нас. В своите картини младите художници пречупват през съзнанието си видяното в стари български градове по един интересен и неочакван начин. За тях светът изглежда по-различно и е добре да се вглеждаме в него през очите им, за да прозрем бъдещето.

Снимка

Дванайсетокласниците Цветелина Куманова и Лъчезар Владимиров избират за вдъхновение възрожденския град Трявна.
Това е т. нар. Гърбав мост с камбанарията зад него – разказва за рисунката си Цветелина. – Избрах именно това място, защото е най-голямата забележителност, която може да се види в града. Когато разбрахме, че можем да отидем в Трявна, направихме проучване и повечето от нас си набелязаха именно стария мост. Затова и на изложбата ще намерите доста негови изображения.

Снимка

Моята картина също е от Трявна, но показва една от големите улички край моста
– включва се в разговора и Лъчезар. – Спомням си, че беше един следобед, в който светлосянката падаше върху самата улица. За да пресъздам тази невероятна гледка, използвах доста цветове и различни материали.

Снимка

Най-добрите рисунки в изложбата ще бъдат наградени на ученическа научна сесия, по време на която оценка ще получат и проекти в хуманитарната област, химията, физиката, математиката, информатиката, биологията, екологията, роботиката. Отличените автори ще имат шанса да прекарат цял месец в лабораториите на БАН и да изпробват апаратурата под ръководството на учени.

Снимка

Целта ни е да покажем какво означава научният живот, защото децата участват в конференции, разговарят помежду си, спорят с журито и това са все елементи на науката
– казва още акад. Петър Кендеров. – Аз съм сигурен, че където и да отидат, те ще се реализират добре, тъй като са усвоили изследователския подход към всичко, което правят. Някои от възпитаниците на Ученическия институт вече участват в научни конкурси за млади хора и от двете страни на Атлантическия океан и се представят отлично, вземат награди, показват себе си, показват и България. Така че страната ни стои на картата – в областта на науката ние не сме по-назад от най-развитите европейски държави.

През 2000 г. по случай Международната година по математика няколко научни организации заедно със специализирания институт на БАН учредяват Ученически институт математика и информатика. Благодарение на отпуснатия им бюджет всяка година стотина деца участват в лятна изследователска школа, а през останалото време се допитват до учените. Днес надеждата на института е да се пребори за финансиране и в останалите научни области.

Снимки: Диана Цанкова

Още от
„Корпус или екзалтацията да бъдеш“ на френския фотограф Антоан Д`Агата

Следите, които раняват

публикувано на 19.06.19 в 15:20

ПУК! – платформа за фотокниги

публикувано на 18.06.19 в 17:50