ЕК прогнозира охлаждане на европейския икономически растеж през следващите години с оглед наличието на редица рискове

Европейската комисия прогнозира охлаждане на икономическия растеж в еврозоната и в целия ЕС през следващите няколко години, тъй като единният европейски блок е изправен пред редица рискове, свързани с търговската и икономическа политика на САЩ, с все още неясните условия по развода на Великобритания със съюза и с плановете за прекомерни разходи на дългово обременени членове като Италия.

Според "есенната прогноза" на ЕК, БВП на еврозоната ще нарасне през настоящата година с 2,1% (без промяна спрямо "лятната прогноза" от юли), след като през 2017-а година беше отчетена икономическа експанзия от 2,4% (най-добър растеж от последното десетилетие). Комисията обаче намали оценката си за растеж през 2019-а година до 1,9% от 2% през юли и очаква по-нататъшно забавяне на икономическата експанзия до 1,7% през 2020-а година.

Подобен модел на забавяне на икономическия растеж е заложен и за целия Европейски съюз, като ЕК очаква БВП на страните -членки на ЕС да нарасне през настоящата година с 2,1%, с 2,0% през 2019-а и с 1,9% през 2020-а година.

"Като изключим рисковете от големи сътресения, БВП трябва да продължава да нараства с умерени темпове", отбеляза Марко Бути, ръководител на отдела по икономика на Европейската комисия. "Пътят напред обаче е изпълнен с несигурност и многобройни, взаимосвързани рискове", предупреди той.

Комисията изтъкна наличието на редица заплахи в бъдеще и преди всичко възможността икономиката на САЩ да нарасне твърде бързо в отговор на данъчните съкращения и увеличените държавни разходи, принуждавайки Федералния резерв да повиши основния си лихвен процент по-рязко, отколкото се очаква понастоящем. ЕК предупреди, че това би могло да доведе до "сътресения" на световните финансови пазари, както и да отслаби растежа в развиващите се и в развитите икономики.

ЕК също така се безпокои, че бързото разширяване на американска икономика "ще засмуче" повече внос, което ще увеличи търговския дефицит на страната и рискува да доведе до нови увеличения на митническите тарифи. "Ако се появяват и разпространят нови тарифи и нови немитнически бариери, отрицателното въздействие върху международната търговия и глобалния растеж ще бъде значително", написа Марко Буит.

Той отбеляза, че "продължават да будят неспокойство несигурността относно перспективите за публичните финанси в Италия, която доведе до по-високи лихвени спредове, както и взаимодействието на държавния дълг с банковия сектор".

Низходяща ревизия търпят и прогнозите за икономическия растеж в Германия, Франция и Италия. Според новите оценки на ЕК, растежът на германската икономика ще се заби от 2,2% през 2017-а до 1,7% през настоящата година (при предишна оценка за повишение с 1,9%) и до 1,8% през 2019-а (вместо до 1,9%, според оценката през юли). За 2020-а година се очаква БВП на Германия да нарасне с 1,7 на сто.

Очаква се, че икономиката на Италия ще се представи най-зле в рамките на еврозоната, като ЕК залага на повишение на италианския БВП с едва 1,1% през тази година, с 1,2% през 2019-а и с 1,3% през 2020-а година.

Относно Великобритания, прогнозите на ЕК се базират на "чисто техническо предположение", като се има предвид несигурният резултат от преговорите за Брекзит. сделка Комисията прогнозира растеж на британската икономика от 2,1% през тази, от 1,9% през 2019-а и от 1,8% през 2020-а година.

Комисията обаче подчерта, че процесът на Брекзит е един от основните рискове за икономиките на еврозоната и на целия ЕС, като техният растеж може да се влоши по-сериозно от очакваното.

Другите основни източници на несигурност идват от Съединените щати и Италия, според анализа на Комисията. Прегряването на американската икономика, подхранвано от "проциклични фискални стимули", би могло да доведе до нарастване на лихвените проценти по-бързо от очакваното, което би имало многобройни отрицателни "странични ефекти" извън САЩ. ЕК предупреди и за наличието на рискове, свързани с търговското напрежение, провокирано от провежданата от администрацията на Доналд Тръмп политика.

Друг съществен риск е Италия, чието евроскептично правителство провежда политики на неограничени разходи въпреки високия държавен дълг, който се очаква да остане стабилно около 130% от БВП до 2020-а година, вместо да бъде намален значително, както се изисква от фискалните правила на ЕС.

"Съмненията за качеството и устойчивостта на публичните финанси в силно задлъжнелите държави - членки биха могли да се разпространят върху вътрешните банкови сектори, увеличавайки загрижеността за финансовата стабилност и натежавайки върху икономическата активност", коментира Комисията.

Таблица с есенните и пролетните прогнози на ЕК за икономическия растеж в ЕС

Снимка


Още от категорията

Напрежение на азиатските и на европейските борси след новия трус на Уолстрийт и ареста на автомобилния гуру Карлос Гон

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции са поставени под ново напрежение, следвайки снощния трус на Уолстрийт, който беше провокиран от подновени разпродажби в технологичния сектор. Новината за уволнението и последвалия арест на генералния изпълнителен директор на автомобилния мега консорциум между френската Renault и японските..

публикувано на 20.11.18 в 10:23

Експерти: Отпадане на биокомпонентата няма да намали крайната цена на горивата

Отпадането на биокомпонента от горивата в зимния сезон беше сред обсъжданите мерки за намаляване на цените на бензина и дизела.  По този повод управителят на единствената в България фирма-производител на биоетанол Данаил Каменов коментира:   „Биогоривата, които се използват в България, в огромната си част, са произведени в България от..

публикувано на 19.11.18 в 19:46

Негативен старт на по-кратката работна седмица на Уолстрийт преди Деня на благодарността

Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия в резултат на солиден спад на акциите на Apple и подновени притеснения относно търговското напрежение между САЩ и Китай. Акциите на Apple Inc. се понижават с около 3%, след като стана ясно, че технологичният гигант е намалил през последните седмици поръчките..

публикувано на 19.11.18 в 17:51
Румен Драганов

Румен Драганов: Очаква се поскъпване на хотелите в зимните курорти

Очакванията за туристическия сезон са нормални. Миналата година имахме европредседателство и оттам имаше около 30 000 допълнителни посещения. Тази година нямаме  и няма как да кажем, че ще имаме някакъв ръст. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Той припомни, че заради..

публикувано на 19.11.18 в 16:58

Основната криптовалута Биткойн се обезцени към 13-месечно дъно от близо 5000 долара

Най-известната криптовалута остава под силен натиск от продажби и в началото на новата седмица, като биткойнът се търгува към 13-месечено дъно с оглед на все по-влошаващата се настройка сред общността, инвестираща в дигитални валути. В понеделник цената на биткойн (Bitcoin) се понижава с нови около 8% към 5110 щатски долара, достигайки по този..

публикувано на 19.11.18 в 16:30

Отличиха енергийни скаути

Германо-Българската индустриално-търговска камара награди участниците с най-добри проекти след обучение за енергийни скаути.  През 2018 година  на семинари в Пловдив и София са обучени 29 енергийни скаути от 11 фирми.   Бъдещите енергийни скаути са се запознали с енергийните разходи в конвенционална и пасивна сграда, разглеждани са..

публикувано на 19.11.18 в 16:29
Председателят на Еврогрупата Марио Сентено

Марио Сентено: Предложението на Франция и Германия за бюджет на еврозоната е голям напредък в плановете за реформи

Френско-германското предложение за бюджет на еврозоната може да представлява "истински пробив" по отношение на постигането на споразумение през следващия месец за пакет от мерки за реформиране на еврозоната, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено, цитиран от агенция Ройтерс. В петък Франция и Германия се споразумяха да подкрепят..

публикувано на 19.11.18 в 14:57