Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕНП избра Манфред Вебер за свой водещ кандидат за изборите за ЕП

| обновено на 08.11.18 в 14:59
Германецът Манфред Вебер е кандидатът на Европейската народна партия за председател на Европейската комисия след изборите догодина.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германецът Манфред Вебер е кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП) за председател на Европейската комисия след изборите догодина. Това реши днес конгресът на партията в Хелзинки.

Баварският консерватор Манфред Вебер спечели вота срещу бившия финландски премиер, либерала Александър Стуб с 492 от общо 619 гласа.

В речта си в Хелзинки Вебер очерта охраната на външните граници на ЕС и зачитането на европейските ценности като свои основни цели. И допълни: "Европа се нуждае от ново начало. Това е моето кредо и се надявам на подкрепа."

Вебер е критикуван от редица европейски лидери заради подкрепата му за унгарския премиер Виктор Орбан, включително и в миграционната политика. „Залагам на консенсуса“, подчерта Манфред Вебер. "Трябва да работим като партньори. С гласовете на Виктор Орбан, на Себастиян Курц, на всички 28 страни. Това е единствената добра основа, на която да стъпим", смята Манфред Вебер.

„Шпитценкандидат“ от партията на европейските социалисти е зам.-председателят на Европейската комисия  Франс Тимерманс, а на либералите - еврокомисар Маргарете Вестагер. И двамата са смятани за силни конкуренти на Манфред Вебер в надпреварата за поста на Жан-Клод Юнкер като председател на ЕК.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна