Джовани Триа: Икономическите прогнози на ЕК за Италия са погрешни и непълни

Джовани Триа, министър на икономиката на Италия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският министър на икономиката Джовани Триа осъди най-новите икономически прогнози на Европейската комисия за Италия, които се оказаха по-лоши от оценките на правителството в Рим, заявявайки, че анализът на ЕК е погрешен и непълен.

"Прогнозите на ЕК за италианския дефицит са в рязък контраст с тези на италианското правителство и произтичат от неточен и непълен бюджетен анализ", съобщи Триа в специално изявление, цитирано от Ройтерс.

"Съжаляваме да отбележим тази техническа грешка от страна на Комисията, която обаче няма да повлияе върху продължаването на конструктивния диалог с ЕК", добави той.

Според оповестените по-рано в четвъртък есенни прогнози на ЕК, италианският бюджетен дефицит ще се увеличи до 2,9% от БВП на страната през 2019-а година и до 3,1% през 2020-а година, докато предвижданията на властите в Рим са за далеч "по-скромни" дефицити съответно от 2,4% за следващата  от 2,1% за 2020-а година.

Джовани Триа заяви, че правителството е поело ангажимент да зачита горния край на дефицита за 2019-а година, който е в размер на 2,4% от БВП.

Европейската комисия също така прогнозира, че БВП на Италия ще нарасне с едва 1,2% през 2019-а и с 1,3% през 2020-а година, което е значително под бюджетните прогнози на италианските власти за икономически растеж от 1,5% през следващата и от 1,6% през последващата година.

Същевременно МВФ също представи свои прогнози за растежа на италианската икономика, като Фондът прогнозира дори още по-слаб растеж от едва 1,0% през 2019-а и от 0,9% през 2020-а година.

Според ЕК това няма да позволи на италианския държавен дълг да се промени съществено, като се очакват той да остане около 130% от БВП в рамките на следващите три години.

Междувременно беше цитиран и премиерът на Италия Джузепе Конте, който заяви: "Няма причина да се поставя под въпрос стабилността на икономическите прогнози на Италия. Други сценарии (прогнозите на ЕК) относно италианските финансови са напълно неправдоподобни".

Трябва да се има предвид, че днешните прогнози на Комисията подчертават мнението на европейските власти в Брюксел, подкрепено и от всички финансови министри в еврозоната, че проектобюджетът на Италия за 2019-а година очевидно нарушава фискалните правила на Европейския съюз, които изискват ежегодно намаляване на дефицита и на държавния дълг.

Прогнозите на ЕК вероятно ще дадат аргументи за започване на дисциплинарни стъпки срещу Рим по-късно този месец, освен ако до 13-ти ноември (следващия вторник) Италия не изпрати ревизиран проектобюджет, който да е в съответствие с правилата на ЕС. Италианските власти обаче многократно заявиха, че нямат намерение да правят промени в предложените от тях бюджетни параметри.

Във връзка с наближаването на крайния срок, европейският комисар по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси обяви, че в петък ще пътува до Рим в петък и че има желание за запазване на диалога, но не може да има компромис с европейските правила.

"Думата компромис е трудно за мен", посочи Московиси на пресконференция, съобщава Ройтерс. "В случая с Италия винаги съм бил благосклонен за проява на гъвкавост. Що се отнася до правилата обаче, трябва да ги спазваме. Не можем да водим някакъв вид преговори".


Още от категорията

Напрежение на азиатските и на европейските борси след новия трус на Уолстрийт и ареста на автомобилния гуру Карлос Гон

Във вторник азиатските и европейските пазари на акции са поставени под ново напрежение, следвайки снощния трус на Уолстрийт, който беше провокиран от подновени разпродажби в технологичния сектор. Новината за уволнението и последвалия арест на генералния изпълнителен директор на автомобилния мега консорциум между френската Renault и японските..

публикувано на 20.11.18 в 10:23

Експерти: Отпадане на биокомпонентата няма да намали крайната цена на горивата

Отпадането на биокомпонента от горивата в зимния сезон беше сред обсъжданите мерки за намаляване на цените на бензина и дизела.  По този повод управителят на единствената в България фирма-производител на биоетанол Данаил Каменов коментира:   „Биогоривата, които се използват в България, в огромната си част, са произведени в България от..

публикувано на 19.11.18 в 19:46

Негативен старт на по-кратката работна седмица на Уолстрийт преди Деня на благодарността

Основните американски фондови индекси стартират новата седмица на негативна територия в резултат на солиден спад на акциите на Apple и подновени притеснения относно търговското напрежение между САЩ и Китай. Акциите на Apple Inc. се понижават с около 3%, след като стана ясно, че технологичният гигант е намалил през последните седмици поръчките..

публикувано на 19.11.18 в 17:51
Румен Драганов

Румен Драганов: Очаква се поскъпване на хотелите в зимните курорти

Очакванията за туристическия сезон са нормални. Миналата година имахме европредседателство и оттам имаше около 30 000 допълнителни посещения. Тази година нямаме  и няма как да кажем, че ще имаме някакъв ръст. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ Румен Драганов от Института за оценка и анализи в туризма. Той припомни, че заради..

публикувано на 19.11.18 в 16:58

Основната криптовалута Биткойн се обезцени към 13-месечно дъно от близо 5000 долара

Най-известната криптовалута остава под силен натиск от продажби и в началото на новата седмица, като биткойнът се търгува към 13-месечено дъно с оглед на все по-влошаващата се настройка сред общността, инвестираща в дигитални валути. В понеделник цената на биткойн (Bitcoin) се понижава с нови около 8% към 5110 щатски долара, достигайки по този..

публикувано на 19.11.18 в 16:30

Отличиха енергийни скаути

Германо-Българската индустриално-търговска камара награди участниците с най-добри проекти след обучение за енергийни скаути.  През 2018 година  на семинари в Пловдив и София са обучени 29 енергийни скаути от 11 фирми.   Бъдещите енергийни скаути са се запознали с енергийните разходи в конвенционална и пасивна сграда, разглеждани са..

публикувано на 19.11.18 в 16:29
Председателят на Еврогрупата Марио Сентено

Марио Сентено: Предложението на Франция и Германия за бюджет на еврозоната е голям напредък в плановете за реформи

Френско-германското предложение за бюджет на еврозоната може да представлява "истински пробив" по отношение на постигането на споразумение през следващия месец за пакет от мерки за реформиране на еврозоната, заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено, цитиран от агенция Ройтерс. В петък Франция и Германия се споразумяха да подкрепят..

публикувано на 19.11.18 в 14:57