Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов скандал с Русия, този път в Австрия – 70-годишен полковник от армията призна, че в продължение на 20 г. е шпионирал армията в полза на Москва, за което е получил 300 хил. евро, съобщава австрийският вестник „Ди Пресе“. 

Става въпрос за лице от Залцбург, което е предавало секретна информация на Русия за Военно-въздушните сили на родината си, както и за артилерийските ѝ системи. Предавал е и доклади за ситуацията в страната с миграцията.

За британския „Дейли Експрес“ водеща е темата за посещението в петък на Тереза Мей в Брюксел, за разговор с лидерите на Европейския съюз. Вестникът съобщава, че се засилват спекулациите за излизане от затруднената ситуация и за постигане на споразумение в рамките на няколко дни.

Според Доналд Туск надеждите са разговорите за сделката между Великобритания и Брюксел да достигне до своята решителна точка в следващите няколко дни. Източници от високите етажи на властта в Лондон, обаче, и други търсят начини как да охладят очакванията.

Спекулациите за напредък се подхранват от работен вариант на британския график, който се разпространява в публичното пространство. Според него кабинетът ще заседава в понеделник, за да одобри проект за сделката. В него влиза и споразумение за оставане на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Новият кръг преговори между Белград и Прищина за нормализиране на отношенията между двете страни не доведе до напредък. След срещата в Брюксел снощи с върховния представител на ЕС за общата външната политика и сигурността Федерика Могерини и косовския президент Хашим Тачи сръбският президент Александър Вучич заяви, че диалогът не може да продължи, докато Косово не отмени въведените мита върху вноса на сръбски стоки в Косово и другите "противоправни решения", съобщава днес сръбският печат.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна