Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Караниколов: Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват

Министърът на икономиката Емил Караниколов
Снимка: БГНЕС

Преките чуждестранни инвестиции в България нарастват, обяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката Емил Караниколов. Той влезе в спор по този въпрос с депутата от БСП Румен Гечев, според когото за 10 години у нас преките чуждестранни инвестиции са намалели с близо 10 пъти. 

Според Гечев тенденцията е негативна:

"Миналата година е отчетно най-ниското дъно от този негативен тренд – под 2% от брутния вътрешен продукт. За първото шестмесечие на тази година преките чужди инвестиции са едва 50% от равнището си през същия период на  2017 година, но към края на август БНБ отчете преки чужди инвестиции, които са около 230 милиона евро, което е катастрофално ниска величина".Румен Гечев

Министър Караниколов също се позова на данни на БНБ, но подчерта, че трендът е положителен:

"Само по себе си нарастването е в положителен знак и тази тенденция е стабилна. Данните на БНБ сочат, че преките чуждестранни инвестиции през 2017-а са 1 389 600 000 нето, което е с 386,3 милиона евро повече от предходната година".

Според министър Караниколов от началото на годината предвидените инвестиции възлизат на 738 млн. лева и се очаква разкриване на 1631 работни места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени