Eмисия новини
от 09.00 часа

Храна за обич

Автор:
Снимка: Pexels

Имаше време, когато прекрасната Таня Шахова – актриса, писателка – разностранна, странна, та имаше време, когато Таня активно сътрудничеше на Радиотеатъра. И така, ние съхранихме нейните очарователни и светли истории във фонда си. Днес ви предлагаме да чуете една от тях, създадена през 2002 година „В кухнята“. Какво може да става там? Докато бързаме, докато тичаме, докато нервничим сред безумния ритъм на дните си, докато все не успяваме да се съберем заедно около масата.

Героите на Таня Шахова използват храненето не като цел, а като като средство за общуване. Толкова е просто, че чак се чудиш как сме го забравили. Толкова е уютно, че ти се приисква да надникнеш в кухнята им. Да поседнеш там, да погледаш и послушаш как къкри бобът на котлона. Те готвят, за да съберат семействата си около масата. За да посрещнат гости. Приготвят не просто ястия, а атмосфера, която обгръща хората около масата с топлина и сърдечност.

Докато слушаш „В кухнята” усещаш мирис на гювеч и виждаш хрупкава кора на баница. Храната се превръща в обич. И в голямото изкуство да сме заедно. Толкова е истинско, че чак се чудиш защо сред безсмислието на бързането, напълно сме го изоставили... Онова, съвсем простичкото - да се съберем около масата, за да се видим. Да си поговорим. Да поседим. Да ни е приятно заедно.
И още:
Ястията, приготвени с любов, затварят очите ни за лошото у другите. И ги отварят само за доброто - навсякъде, у всички.
Ястията, приготвени с любов, събират и задържат семействата завинаги.
Ястията, приготвени с любов, пораждат уважението към живота. И търсят смисъла му. Как става? Чуйте!

„Документално студио“ e на 17 ноември, събота от 19.30 ч. по програма „Христо Ботев“.


Още от

Накъде в София

публикувано на 24.04.19 в 09:06