Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев: Протестите са демократично право, възвръщат надеждите и достойнството на българите

| обновено на 12.11.18 в 20:10
Президентът Румен Радев посети 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че оставката на правителството не е решение в създалата се ситуация на закономерно гражданско недоволство. Радев направи коментара в Карлово ден след демонстрациите в десетки градове срещу високите цени на горивата.

"Протестите са демократично право и възвръщат и надеждите, и достойнството на българите", подчерта президентът. По думите му, те са закономерни, защото властта наказва гражданите за бедността, която не успява да пребори.

"Нещо повече, не се чува гласът на гражданите и ако неразбирането на проблемите на хората продължава, ако продължават арогантните и цинични изявления, закономерно е тези протести да продължат", каза Румен Радев. Той подчерта, че не знае дали те са политически режисирани, но според него, никой не може да изкара насила хората на улицата:

"Оставката в момент на растящи цени, инфлация, увеличаваща се престъпност, не е решение, а абдикация от отговорност. Властта трябва да знае, че отказът от управление и бягството от проблемите поставят морална преграда пред амбицията да искаш властта отново. Затова аз очаквам правителството и Народното събрание да посочат изход от тази ситуация".

В Карлово президентът беше гост на 61-ва Стрямска механизирана бригада, където разгледа въоръжението и поднесе цветя пред паметника на загиналите във войните. Посещението му беше по повод 100-годишнината от края на Първата световна война.

Пред журналисти във Варна, вицепрезидентът Илияна Йотова също коментира протестите:
"Хората искат реално решение на проблемите. Те искат да имат нормални цени на горивата, защото държавата може да има регулации".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна