Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антоанета Приматарова: Гражданите и медиите трябва да продължат борбата за реформи след падането на европейския механизъм

Снимка: БГНЕС

След евентуално отпадане на механизма за сътрудничество и проверка догодина, ще бъде необходимо медиите и гражданското общество да поддържат необратимостта на реформите в България. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Антоанета Приматарова от Центъра за либерални стратегии.

Коментарът идва след като Европейската комисия отмени, поне  временно, мониторинга на България по механизма за сътрудничество по въпросите на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Еврокомисарят Франс Тимерманс придружи поредния доклад за страната ни с прогнозата, че мониторингът може да отпадне напълно следващата година.

„Механизмът не е нито унизителен, нито дискриминационен. Може да се спори дали може да е по-ефективен, но той може да помогне само ако има желание за реформи вътре в страната. В моменти, в които продължаваме да имаме официални органи, които не горят от желание за реформи, е изключително важна ролята на гражданското общество и медиите. Върху това се акцентира и в докладите (по механизма) през последните години“, коментира Приматарова.

Тя е на мнение, че именно медиите и гражданите ще трябва да поемат контрола върху реформите, след като ЕК прекрати наблюдението и то започне да се извършва на национално ниво.

„Механизмът помогна в България за професионализиране на дебата за реформа в съдебната система. Задачата остава, но след евентуално отпадане на механизма след година мониторинга трябва да продължи на национално ниво, в противен случай нищо добро не ни чака като общество“, заяви Приматарова.

Целият разговор с нея можете да чуете от прикачения файл.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна