Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно промените в Закона за опазването на околната среда

Въвежда се обща процедура за екоразрешителни при инвестиционни предложения

| обновено на 14.11.18 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промените в Закона за опазването на околната среда. С тях се въвежда обединена процедура за екоразрешителни при инвестиционни предложения, подлежащи на задължителна оценка за въздействие на околната среда, комплексно разрешително или доклад за безопасност на предприятие с висок рисков потенциал. Депутатът от ГЕРБ Младен Шишков изтъкна, че така се намалява административната и регулаторна тежест върху бизнеса:

"Към настоящия момент всяка една от процедурите отнема приблизително шест месеца, а с обсъжданията и съгласуванията по време на трите процедури може да надхвърли и две години, което понякога, разбира се, е пагубно за инвестиционните инициативи. Ако бъде възприета една обединена процедура, срокът ще се намали значително - с два до три пъти, общественото обсъждане ще бъде само едно, броят на изискваните документи ще се намали осезаемо, ще се оптимизира процесът на взаимодействие между администрациите, като документите ще се изискват по служебен път".

Предвижда се и улесняване на достъпа до обществена информация, тъй като инвестиционните предложения ще бъдат публикувани в интернет. Кметовете на съответните общини също трябва да осигурят публичен достъп до проектите.
Със закона се възлага на министъра на околната среда да разработи и внесе за приемане в МС Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух. Освен цели, мерки и срокове, в програмата ще бъдат включени финансови разчети и посочени отговорните институции. Александър Мацурев от ГЕРБ обясни:

"Да подпомогне общините при решаването на проблемите с качеството на атмосферния въздух, с които те не са в състояние да се справят самостоятелно".

От БСП подкрепиха предложението, но се усъмниха в ефективността. Мотивите обясни народния представител Явор Божанков:

"Обръщам обаче внимание, че например в моята община - Горна Оряховица, има две такива програми, една след друга правени, общо взето с едни и същи констатации. Това донякъде е национален проблем и ни превръща в държавата на стратегиите и на програмите".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна