Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КЗК прави последващ контрол на шест фирми, производители и търговци на горива

| обновено на 14.11.18 в 14:06
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията проучва дали шест фирми - производители и търговци на горива спазват поети през март миналата година задължения за гарантиране на пазарната среда.

Комисията анализира детайлно отношенията между участниците на всяко едно от нивата по веригата производство-внос-търговия на едро и търговия на дребно с горива. Специално внимание ще бъде обърнато на начина на формиране на цените на дребно и факторите, които влияят върху тях, се казва в съобщението. От регулатора напомнят, че непрекъснато наблюдават пазара на горивата и в резултат през миналата година търговците поеха задължение за приемане на вътрешни процедури, които да гарантират ефективната конкуренция на пазара. Поетите тогава задължения целяха да се възпрепятства възможността за възникване на евентуални антиконкурентни проблеми, свързани с прозрачността на пазара и координирането на пазарното поведение на дружествата по начин, който ограничава конкуренцията. Сега Комисията ще проверява именно изпълнението на тези ангажименти, заедно с предприетия секторен анализ на пазара, като ще приема и сигнали, и информация от граждани и физически лица.

Сигналът с данни за картел между търговците на горива във Велико Търново, изпратен от инициативен комитет от граждани в старата столица, е присъединен към секторния анализ и проверката на пазара на горивата, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Сигналът е придружен с протестна подписка, подкрепена от над 500 граждани.

В сигнала се настоява антимонополната комисия да провери наличен ли е картел на пазара на горива в региона и да предприеме мерки за неговото преустановяване и налагане на съответните санкции, посочи авторът на сигнала юристът Пламен Копанов:

„Във Велико Търново големите вериги продаваха на цени, които бяха с до 20 стотинки по-скъпи от цените на същите вериги в други региона на страната. Това ни наведе на мисълта, че има картелно споразумение и поради тази причина гражданите, инициативният комитет, решихме да сезираме КЗК“.

Във Велико Търново организираните граждански протести спират до произнасянето на КЗК.

„За съжаление, много политически сили се опитаха да яхнат гражданските протести. Поради тази причина за момента ние, гражданите, ще си затраем, защото нямаме полезен ход в случая“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна