Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двама с обвинения по случая "Джи Пи Груп"

Снимка: www.prb.bg

Двама души са обвинени във връзка с прокурорското разследване, свързано с компанията "Джи Пи Груп". Това съобщиха от Специализираната прокуратурата, без да посочват имена. И двамата са на свобода срещу парични гаранции от 15 000 и 30 000 лева. 

Разследването е на Специализираната наказателна прокуратурата, защото е за престъпен сговор. Обвиненията са, че от началото на 2014 г. до 7 октомври 2018 година двамата са се сговорили да извършват данъчни и финансови престъпления с цел получаване на имотна облага в особено големи размери. Един от двамата разследвани е и с обвинение за пране на пари. 

От Спецпрокуратурата обясняват, че досъдебното производство е било образувано след пресичането на опит на съдружник в "Джи Пи Груп" да нареди 14 милиона евро по банкова сметка в чужбина. За такава сума преди около месец от държавното обвинение съобщиха, че е била запорирана. Допълнението от днес е, че парите са акумулирани от различни банкови сметки в лична сметка на обвиняемия за пране на пари. 

Прокурорският интерес към една от най-ангажираните строителни фирми е по сигнал на вицепремиера Томислав Дончев и на сайта "Биволъ" за злоупотреба при изразходване на евросредства. Двата сигнала бяха обединени, а държавното обвинение възложи на ДАНС да установи всички механизми на финансиране на европейските проекти, по които работи компанията. 

Премиерът Борисов пък нареди на Пътната агенция да извади "Джи Пи Груп"  от проектите с европейско и държавно финансиране.

Според Търговския регистър, съдружници в "Джи Пи Груп" са Владимир Владимиров - Житенски, Георги Василев Василев и Стефан Филипов Тотев. От прокуратурата отказват да уточнят кои от тях са обвинени по разследването, което се наблюдава от Брюксел.

В позиция, разпространена от името на "Джи Пи Груп", се подчертава, че всички средства на компанията са с "ясно доказан и законен произход".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна