Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 ноември - Световен ден на недоносените деца

БНР Новини

В България всяка година се раждат между 6000 и 6500 недоносени деца, т. е. едно от десет бебета е родено преждевременно. Това са данни на Световната здравна организация, защото, за съжаление, в нашата страна не съществува официален регистър на недоносените деца. Зад всяка безлична цифра на сухата статистика обаче се крие лична история. История за болка, мъка и изплакани сълзи. История за борбеност, любов и щастливи усмивки.




СнимкаНедоносено бебе може да се роди във всяко семейство. Мнозина смятат, че недоносените бебета се раждат в семейства с нисък здравен статус или в семейства от малцинствени групи, което е невярно – развенчава една от най-разпространените заблуди Маргарита Габровска, логопед и специалист по ранна интервенция в семеен център „Малки чудеса” към фондация „Нашите недоносени деца”. – Понякога не е задължително да има медицинска причина. Често до преждевременно раждане води инфекция, травма, понякога възрастта на майката или специфично закрепване на плацентата. Майките се чувстват виновни, че бебето се е родило толкова рано, а всъщност липсва информация, че това може да се случи съвсем случайно.

Фондацията „Нашите недоносени деца” – първата неправителствена организация, създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства, дава отговор на въпроситена родителите, предоставя информация и подкрепа, работи за подобряване на материалната база в неонатологичните отделения, осигурява на бебетата и децата необходимата среда и специалисти за тяхното по-нататъшно развитие.

Снимка

Фондацията е създадена през 2012 година от три майки на недоносени бебета, които, сблъсквайки се с проблема, осъзнават, че в България няма на кого да разчитат и откъде да намерят информация
– казва Маргарита Габровска. – От една година съществува и семейният център „Малки чудеса”. Тук родителите получават съвети за ранното детско развитие или специфичните потребности на преждевременно родените деца. Децата работят в терапевтични групи и индивидуално с логопед, ерготерапевт, психолог, музикотерапевт. Опитваме се по всякакъв начин да ги подкрепяме, така че максимално бързо да преодолеят затрудненията и да се справят по-добре занапред.

Снимка

Един от проблемите е свързан с високотехнологичното медицинско оборудване. Докато в големите градове такова има и специалистите са на много добро ниво, в малките градчета все още има нужда от подновяване на апаратурата. За осигуряване на необходимите средства фондация „Нашите недоносени деца” организира различни благотворителни инициативи.

Снимка

Вече няколко години провеждаме базари
– разказва Маргарита Габровска. – Доброволци плетат и шият за недоносените бебета. Например октоподчета, чиито пипала симулират пъпната връв. Те се поставят в кувьоза, за да може вместо да се хваща за системите и да се нарани без да иска, бебето да се хване за това октоподче. Шият малки шапчици и терлички, тъй като размерът е по-специфичен, както и покривала за кувьозите, които предпазват бебето от пряка светлина и шум и му осигуряват спокойна среда, в която може да се развива и да оздравее.

Снимка

„Вечер на чудесата” пък е събитието, където официално се обявяват инициативите, за които ще се събират средства. Тази година те са свързани с разкриване на семейни стаи в неонатологичните отделения, в които родителите могат да прекарат повече време с бебетата си, докато още са в болницата, с ежегодно набиране на средства за апаратура и с развитие на Семейния център.

Снимка

Част от средствата ще отидат за социалната програма за деца, чиито семейства не могат да си позволят необходимата терапия –
споделя Маргарита Габровска. – Искаме да обзаведем зала за психомоторика, която е много важна за преждевременно родените, а също така да осигурим надграждащо обучение на специалистите, тъй като много малко са профилирани в развитието на недоносените деца и ранното детско развитие и интервенция при тях.

Можете да подкрепите инициативите или да станете доброволец тук: premature-bg.com

Снимки: личен архив

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна