Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов в Гърция: Няма по-добро място от ЕС за развитие на страните от Балканите

| обновено на 16.11.18 в 10:03
Премиерът Бойко Борисов на Третата среща на високо равнище в Солун, посветена на европейската перспектива, свързаността, индустриалното развитие и сътрудничеството със Западните Балкани.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Силно отражение в гръцките медии има участието на премиера Борисов на икономическия форум в Солун. Министър-председателят преговаря с представители на бизнеса за инвестиции, както и с гръцкия премиер за съвместно участие в енергийни проекти. Гръцката държавна телевизия ЕРТ излъчи директно обръщението на българския премиер към участниците на форума в Солун. Частните телевизии включиха в новинарските емисии изявлението на премиера Борисов и поставиха акцент на неговата позиция: 

"Няма по-добро място от Европейския съюз за развитие на страните от Балканите. Нашата свързаност е и геостратегическа във всяка една сфера".

В изказването си пред участниците в Третата среща на високо равнище в Солун, Борисов риторично запита какво по-добро от това Гърция да има излаз на Дунав, а по този начин да се развиват Дунавската, Румънската, Черноморската стратегия. Министър-председателят се фокусира и върху важни за региона инфраструктурни отсечки и газовата свързаност:

"В началото на декември, след 15-ина дена, ще открием отсечката от Сандански до Кресна. Така, че Солун-София - посока Румъния и Белград е на 90% е готова. Аз много съм щастлив, че Алексис се съгласи и действаме заедно и утре, на срещата за интерконектора и терминала за втечнен газ, мисля, че ще намерим начин, България да участва с 20% и да подпишем до края на годината. Нашата свързаност е и геостратегическата, във всяка една сфера! Колкото по-скоро видим Македония в ЕС и НАТО, толкова по-добре и за България, и за Гърция..."

Вестник "Авги" публикува цялото изказване, като в заглавие цитира българския премиер "Да свържем Егейско и Черно море с енергийна, пътна и железопътна връзка". Изданието подчертава, че Борисов приветства споразумението за транспортен коридор между България, Гърция, Румъния и Сърбия.

Гръцките медии акцентират на мнението на Борисов за необходимостта от осъвременяване на железопътната връзка Бургас- Александруполис като фактор за развитие на бизнеса. 

Сред водещите теми на вестник "Прото тема" е българската подкрепа по договора от Преспа с думите на българския премиер "имаме безкрайни възможности за сътрудничество".

В Третата среща на високо равнище в Солун, която се домакинства от премиера на южната ни съседка Алексис Ципрас, участват още министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич, вицепремиерът на Румъния Ана Бирчал и министри от региона. Тя е посветена на свързаността и индустриалното развитие на Западните Балкани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!