Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Англия отива на финалите за Лигата на Нациите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Англия спечели група 4 в дивизия "А" на турнира Лига на нациите, след направи пълен обрат срещу Хърватия и спечели с 2:1 като домакин. По този начин отборът на Гарет Саутгейт изпревари с една точка Испания, а Хърватия остана на последното трето място с три пункта зад англичаните и през следващото издание на турнира ще играе в дивизия "Б".

Хърватите получиха първия шанс да вкарат гол в мача, след като Джордан Пикфорд допусна грешка в защита, но Анте Ребич не се възползва от ситуацията в третата минута. След нея последваха шансовете за Англия, първият от които в 11-та минута. Хари Кейн подаде към Рахийм Стърлинг и той се озова сам срещу вратаря Ловре Калинич, който изби удара в корнер. Пет минути по-късно хърватският страж отрази и голов шут на Кейн, а полувремето в крайна сметка завърши наравно 0:0.

Хърватите излязоха през второто полувреме мобилизирани за втора поредна победа в групата и бяха на път да я постигнат. Англичаните имаха над 60 процента владеене на топката, но една контра в 57-та минута ги постави временно на последно място в групата. Андрей Крамарич получи топката на дузпата пред Джон Стоунс и Ерик Дайър, които обаче се забавиха и не опитаха да му отнемат. В крайна сметка халфът на световните вицешампиони стреля, топката се отклони в Дайър и влезе в мрежата на Пикфорд за 1:0.

Хърватите пропуснаха още две положения малко по-късно, а англичаните изравниха в 78-та минута. Джо Гомес хвърли дълъг тъч в наказателното поле и топката стигна до далечната греда, а Хари Кейн я промуши към голлинията. Джеси Лингард я догони и добави в мрежата за 1:1.

Хърватите отговориха с ново опасно положение. В 82-та минута Лука Модрич центрира от корнер и Домагой Вида стреля с глава към вратата, но резервата Лингард изби топката от голлинията. След това и Йосип Брекало опита шанса си с удар, но Пикфорд улови.  

Англия стигна до победата в 85-та минута. Бен Чилуел центрира от пряксвободен удари и Тин Йедвай не успя да изчисти топката, която попадна в Хари Кейн и той я вкара в хърватската врата за крайното 2:1. Мачът завърши по този начин и с него англичаните спечелиха група 4 в дивизия "А".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна