Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелският премиер отхвърли призивите за предсрочни избори

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отхвърли призивите за предсрочни избори и прикани своите коалиционни партньори да не свалят правителството, предадоха световните агенции.

В излъчено по телевизията изявление Нетаняху заяви, че в момента не е време за нови избори и че е ангажиран със защитата на сигурността на своята страна. И обяви, че поема длъжността министър на отбраната след оставката на досегашния титуляр на поста Авигдор Либерман.

Израелският премиер приветства американския президент Доналд Тръмп, чиято страна в събота за първи път гласува против резолюция на ООН, осъждаща анексирането на сирийската територия на Голанските възвишения от Израел, предаде Франс прес.

"Израел ще остане завинаги на Голанските възвишения, които завинаги ще останат в ръцете ни", подчерта Нетаняху след заседание на министерския съвет.

Резолюцията за Голанските възвишения, определяща анексирането на тази сирийска територия от израелската държава като "невалидно и недействително", беше приета от Общото събрание на ООН със 151 гласа. Съединените щати и Израел единствени гласуваха против, а 14 страни се въздържаха.

Израел анексира през 1981 година по-голямата част от Голанските възвишения, след като превзе тази територия по време на войната през юни 1967 година.

Международната общност така и не призна това анексиране. Така Израел продължава технически да е в състояние на война със Сирия, където от 2011 година бушува кървав конфликт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна