Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС не е склонен да удължава преходния период за Брекзит

Мишел Барние
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че 27-те страни-членки не са постигнали споразумение за удължаването на преходния период след оттеглянето на Великобритания от Общността. След края на Съвет "Общи въпроси", чл. 50, Барние уточни, че той е свързан с доста несигурност.

Поради правни причини, свързани с духа на чл. 50 и които са в основата на тази несигурност, нашата идея е, че евентуалното удължаване на този период, което ще е свързано със споразумение с британците и за техния финансов принос, не може да бъде безкрайно. В светлината на решението на 27-те страни-членки днес, смятам, че тази седмица ще дадем окончателните предложения за датата, до която този преход може да продължи. И това решение ще бъде прието след постигнато споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Барние припомни, че по искане на Великобритания фиксираният преходен период е 21 месеца след оттеглянето, тоест до края на 2020-а година, когато приключват и ангажиментите на страната към многогодишната финансова рамка. През това време Обединеното кралство ще е част от общия пазар и митническия съюз с всички произтичащи от това права и задължения, в т.ч. и финансови.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна