Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Унгария са предоставили политическо убежище на Груевски, твърди унгарски вестник

| обновено на 20.11.18 в 18:30
Снимка: БГНЕС

Унгарските власти са удовлетворили молбата на бившия премиер на Република Македония Никола Груевски да му бъде предоставено политическо убежище, съобщават световните агенции, като се позовават на публикация на унгарския проправителствен вестник "Модяр идьок". По-късно информацията беше потвърдена от самия Груевски в профила му във Фейсбук.
Според изданието Имиграционната служба в Будапеща е преценила, че опасенията на бившия македонски премиер за живота му са достоверни и че той отговаря на правните изисквания, за да бъде признат за „бежанец“.
Унгарската службата за имиграция и убежище е отказала да направи официален коментар, като е заявила, че информация може да бъде дадена само на заинтересованите лица или на Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщава ТАСС.
По-рано днес македонското министерство на правосъдието съобщи, че е изпратило искане за екстрадиция на Груевски до унгарското правосъдно министерство, съобщи агенция МИА. 

Груевски се озова в Будапеща преди седмица - дни след като трябваше да се яви в затвора в Скопие, за да излежи присъдата си за злоупотреби. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна