Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нараства напрежението между мигрантите и жителите на някои гръцки острови

Снимка: БГНЕС

С наближаването на зимата условията в пренаселения бежански лагер Мория на гръцкия остров Лесбос "могат да се влошат до неконтролируема хуманитарна криза", предупреди международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" днес, съобщава агенция ДПА.

Нараства напрежението между мигрантите и жителите на друг гръцки остров - Самос, съобщават властите, всеки ден пристигат нови хора. Областният управител предупреди правителството, че жителите не издържат и призова за незабавни мерки.

Бежанците и мигрантите на остров Самос вече са над 5 хиляди, настанени в бежански лагер за 700 души. "Условията са нечовешки, а много от мигрантите са деца", съобщават властите на острова.

Областният управител на северните острови в Егейско море - Христина Калогиру определи ситуацията на остров Само като "взривоопасна" в обръщение към правителството. Местните власти призовават незабавно да се махнат мигрантите и бежанците, защото жителите на острова не издържат на напрежението.

"Ако нещо се случи, цялата отговорност е на правителството", се посочва в изявлението на областния управител. Постоянно има и сблъсъци между мигрантите, а от Атина се представят някакви нови проекти за облекчаване на ситуацията, но нищо не се прави, според властите и жителите на острова.

Островите Самос и Лесбос поемат цялата тежест на бежанската вълна от началото на кризата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна