Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилни пунктове и модна колекция за Европейската седмица за намаляване на отпадъците

otpadaci
Снимка: БГНЕС

Мобилни пунктове за събиране на отпадъци и модна колекция от рециклиран стар текстил - това са само част от събитията, с които Столичната община отбелязва Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Мобилен пункт за електрически и електронни отпадъци ще бъде разположен днес между 12 и 14 часа на площад "Васил Левски". През май с подобна инициатива бяха събрани 700 кг малки електроуреди. Лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри и други опасни отпадъци могат да бъдат предадени утре пред Столичния инспекторат на ул."Париж" 5.

Пунктът ще бъде разположен в 8,30 часа и в продължение на два часа ще обслужва столичани. Заместник-кметът по екологията Йоана Христова подчерта:

"Отпадъкът трябва да е ресурс. Той трябва да може да се връща обратно в икономиката и да може да бъде оползотворяван, но в никакъв случай не трябва да бъде депониран нерегламентирано. Когато събираме разделно отпадъците си, предотвратяваме възможността те да бъдат последващо изгаряни", каза Христова.

С модно ревю ще завърши инициативата "Детокс на гардероба", стартирала през септември. В рамките на кампанията бяха събрани 4,5 тона текстилни отпадъци от домакинствата. С част от дрехите е изработена модна колекция, която ще бъде представена понеделник вечер в НДК.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна