Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Alarma Punk Jazz празнува 10 години

Музика странна и прекрасна

БНР Новини
Снимка: Ася Чанева

Фестивалът Alarma Punk Jazz, организиран от БНР, тази година отбелязва своята 10-годишнина. В основата е едно радиопредаване и един радиоводещ – Цветан Цветанов:




Водя предавания 25 години, от тях 17 години в БНР, а преди това – в по-малки радиостанции – споделя Цветан. – През 2000 г. изгубих частично слуха си и беше невъзможно да продължа заниманията си с музика. Когато нещо подобно споходи един млад човек, той съвсем естествено си задава въпроса как да продължи. Започнах да пътувам по света с едничката цел да слушам музика. През 2003 г. в Словения чух концерт на Джон Зорн и Електрик Масада в Cankarjev Dom („Цанкарев дом“ – техният дворец на културата). Концертът беше записан от компанията „Цадик“ и през 2005 г. излезе албумът „На планините на безумието“ – легендарен концерт, легендарен запис. За 5-6 години обиколих страшно много фестивали – и близки, и далечни, но на Балканите успях да създам своя „мрежа“ и да се уча от най-добрите. Около нас има фестивали, на които срещаш не само конкретните артисти, а сякаш „чуваш света“. Например на Скопския джаз фестивал направих интервю с Рон Картър, Чарли Хейдън, запознах се с Орнет Колман и редица известни музиканти, някои от които вече не са между живите. За един 28-годишен (тогава) човек бях изслушал толкова много музика, колкото доста по-възрастни хора не бяха направили. Буквално бях „претоварен“ от информация, но видях как са поставени нещата в свободния свят – всичко това преди да започна да правя Alarma Punk Jazz. Фестивалът се появи спонтанно, в опит да попълня някои пропуски в начина, по който се програмират фестивалите у нас. Не спирам да си задавам въпроси. Например – защо аз, дето в момента още нямам и 40 години, ще съм първият у нас, поканил редица известни музиканти, които вече причисляваме към класиците.

Наистина Alarma Punk Jazz представя имена, които или не са познати у нас, или просто все още не са свирили на българска сцена. Палитрата от стилове също е твърде голяма. Кое е обединяващото?

Когато говоря за предпочитанията си за музика, съм много благодарен на американския музикант, актьор, философ Джон Лури за неговото определение, дало име и на звукозаписната му компания – Strange and Beautiful Music (странна и прекрасна музика) – е отговорът на Цветан. Нека припомня, че „Аларма“ е предаването за култура на програма „Христо Ботев“, ориентирано към социална и гражданска ангажираност, в чийто контекст се роди фестивалът. Музиката, която представяме, „казва нещо“, изобразява действителността, в която живеем. Предаването е от 21.30 до 23 ч. – много подходящо време за пряко излъчване на концерти. А диапазонът между пънк и джаз е… всичко. Това е музиката, която представяме. Започнахме през ноември 2008 г. Преди това няколко години ходех на концертите във Второ студио, организирани от Милен Панайотов – колега от програма „Христо Ботев“. От него се научих на редица подробности в организацията на радиосъбития. До 2012 г. фестивалът се провеждаше два пъти годишно в рамките на пет поредни дни, изцяло в ефир (независимо къде са концертите) или на запис. По-късно се наложи да разделим фестивала на месечни концерти, които нарекох концертни серии. Това се оказа по-удобно за публиката.

От афиша на Alarma Punk Jazz остават още два концерта до края на годината. На 23 ноември в Първо студио на БНР ще свири Eyot от Сърбия. Групата гостува за шести път у нас в рамките на седем години.

Наричат ги „нирвана“ на европейския джаз. Правят музика интроспективна, авторски джаз със силна мелодична линия, балканската ритмика присъства по един рафиниран начин. За пръв път бяха в България през 2011 г. – на нашия фестивал. Това беше и последният им концерт като „неизвестна“ група. Веднага след това получиха много покани за концерти и голямо признание, но приятелството ни остана. В петък ще свирят поне два часа, защото и те честват 10 години от основаването си. Същата вечер ще чуем и Мая Алванович с Majamisty Trio, което за пръв път е в България. В него са и други известни музиканти – Лав Ковач и Ервин Малина. На 29.11 е заключителният концерт за 2018 г. Поканили сме Тоби Драйвър – мултиинструменталист от Ню Йорк, автор на музика, певец, поет, който ще представи новия си албум, обединил призрачни истории, сюрреализъм… Той е със своята формация. Барабанистът Чарли Шмид от групата ще представи и своята нова програма Del Judas, а жанрът е Gothic Americana.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна