Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петролът поскъпва плахо след драматичното му поевтиняване през "Черния петък"

Петролните фючъри поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, парирайки малка част от бруталното им поевтиняване през "Черния петък", когато те се понижиха с близо 7%, отбелязвайки по този начин най-драматичен дневен спад от близо три години насам. Днешният опит за ценови отскок обаче изглежда ограничен на фона на все по-слабите перспективи пред търсенето на черното злато в бъдеще и на растящата несигурност относно глобалния икономически растеж догодина.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през януари поскъпват с 1,5% към 59,65 долара за барел, но след като в петък се понижиха с цели 6,1% до 58,80 долара за барел, пробивайки под психологическото ниво от 60 долара за пръв път в рамките на настоящата година. Аналогичните фючърси на американския лек суров петрол пък нарастват с 0,8% към 50,80 долара за барел, опитвайки се да наваксат малка част от драматичната обезценка през "Черния петък" с цели 7,7% до 51,75 долара за барел - най-солиден дневен ценови спад от юли 2015-а година насам.

Реагирайки на петъчния спад, китайските фючърси на суровия петрол, търгувани на борсата в Шанхай, се сринаха по време на търговията в понеделник с 5%, достигайки дневния ценови лимит в низходяща посока.

Вниманието на участниците на петролните пазари постепенно ще се насочи към важното заседание на ОПЕК на 6-и декември, когато картелът и неговите съюзници, включително Русия, се очаква да обсъдят намаляване на производството с между 1 млн. и 1,4 млн. барела дневно.

Според анализ на агенция "Фич", дори очакваното от мнозина решение за свиване на добивите на срещата на 6-и декември "няма да бъде достатъчно, за да се противодейства на настроенията за по-нататъшен натиск върху петролните цени".

Ценовият натиск на петролните пазари е факт в резултат на растящите доставки и очакванията за по-слабо повишение на потреблението с оглед на забавяне на глобалния икономически растеж в бъдеще, което може отново да доведе до дисбаланас между предлагане и търсене през 2019-а година.

"2019-а ще бъде доста бурна година за петролните пазари, тъй като се очаква да се увеличат въпросителните, свързани с перспективата за забавяне на световната икономика и тези, свързани с излишъка при предлагането на суров петрол", отбелязва анализът на агенция "Фич".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна