Eмисия новини
от 19.00 часа

Сдружение "Родилница“ участва в изработката на новия АГ стандарт

Снимка: БГНЕС

От Министерство на здравеопазването съобщиха, че представител на Сдружение "Родилница“ ще участва в изработването на административната част на новия стандарт за Акушерство и гинекология. Това стана ясно, след като сдружението внесе в здравното министерство Петиция с искания за по-добри родилни грижи.

От сдружението настояват за стандарт АГ, който да включва безплатно допускане на придружител, допускане на първи контакт с бебето, прием на храни и напитки по време на раждането, избягване на опасни интервенции, зачитането на основните човешки права на родилките, както и самостоятелно водене на раждането от акушерки и други. След среща със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков Нора Москова обясни:

Ние ще бъдем включени в административната част - мерки за уважение към родилките, за придружител по време на раждане. Има някои въпроси, които нас ни касаят и по които се надяваме, че ще имаме напредък. Но основните въпроси, по които ние бихме искали да се случи промяна, са медицинските“, каза тя.

От МЗ са съгласни човек от сдружението след 1 януари да участва в разработването на администравинта част на АГ стандарта, но от организацията заявиха:

"Добрите практики ще бъдат определяни от БЛС, което за нас е алармиращо. Частично ще има положителен резултат от мерките, които се предвижда да се вземат".


Още от

Пенсионери предпочитат машинен вот

публикувано на 26.05.19 в 18:25