Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин призова Германия да предотврати безразсъдни действия от страна на Киев

| обновено на 27.11.18 в 12:17
Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин изрази „сериозно безпокойство“ от решението на Украйна за въвеждане на военно положение край границата с Русия, съобщи Кремъл, предаде агенция Франс прес.

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Путин казал, че се надява Германия да окаже въздействие на Украйна, за да предотврати „безразсъдни действия“ от страна на Киев.

Междувременно германският външен министър Хайко Маас призова в реч в Берлин Москва да се придържа към международните закони и да уважава териториалната цялост и суверенитет на нейните съседки. Той допълни, че за да се постигне тази цел Германия и нейните европейски съюзници имат нужда от ясни принципи и диалог за общата сигурност в Европа.

Германският военен министър Урсула фон дер Лайен пък настоя Москва незабавно да освободи украинските моряци. Според нея и двете страни трябва да покажат, че се опитват да уталожат кризата.

Турският президент Реджеп Ердоган прикани Русия и Украйна да решат проблемите си чрез диалог.

До напрежение между Москва и Киев и Украйна се стигна след задържането на три украински военни кораба и екипажите им от Русия в района на Керченския пролив през уикенда.

„Владимир Путин оцени провокационните действия на украинската страна като грубо нарушение на нормите на международното право от нейни военни кораби, които преднамерено са пренебрегнали правилата на мирното преминаване през териториални води на Руската федерация“, се казва в изявлението на Кремъл за разговора на Путин и Меркел.

Разговорът се е състоял по инициатива на германската страна. В него Путин изразил още предположението, че действията на Киев са в контекста на кампанията за президентските избори в Украйна през март догодина.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна