Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп: Малко е вероятно Китай да избегне ново повишение на митата от 1 януари

Президентът на САЩ заплаши с мита и китайския внос на iPhone-и на компанията Apple

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Донадл Тръмп заяви в понеделник, че очаква да придвижи напред плановете за допълнително увеличение на митата върху вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от настоящите 10% на 25 на сто и отново повтори заплахата си да въведе тарифи за целия останал внос от Китай.

Само четири дни преди срещата на високо равнище с китайския лидер Си Цзинпин президентът Доналд Тръмп посочи, че очаква да продължи да повишава митническите тарифи за вноса на китайски стоки до 25%, определяйки като "много малко вероятно" да приеме искането на Пекин да отложи това увеличение.

В интервю за "Уолстрий джърнъл" американският президент подчерта, че ако преговорите не се развият в желаната посока, той също така ще наложи мита и върху останалата част на китайския внос в САЩ, който внос понастоящем не подлежи на подобни тарифи. "Ако не сключим сделка, ще включа и китайския импорт за 267 млрд. долара при тарифна ставка от 10% или дори от 25%", заплаши Тръмп.

Китайски представители заявиха, че техният приоритет на срещата между Тръмп и президента Син Цзинпин е да бъде убеден САЩ да преустанови планираното увеличението на митата от 1-ви януари 2019-а година за вноса на китайски стоки за 200 млрд. долара от настоящите 10% до 25 на сто. "САЩ вероятно няма да се съгласят с това китайско искане", подчерта Доналд Тръмп.

"Единствената сделка с Китай е тази, при която властите в Пекин трябва да отворят страната си за конкуренцията на САЩ", посочи той и добави: "Що се отнася до другите страни, това зависи от тях."

Доналд Тръмп също така отбеляза, че следващият кръг от митнически тарифи може да включи и вноса от Китай на лаптопи и на смартфоните iPhone на Apple Inc., които на този етап са част от китайския износ за САЩ за 267 млрд. долара, незасегнат от настоящите високи мита.

Трябва да се има предвид, че мобилните телефони и компютрите (включително произвежданите в Китай от компанията Foxconn компютри Mac и смартфони iPhone на американския гигант Apple), които са сред най-голямото перо на китайски износ към Съединените щати, досега бяха пощадени от облагането с мита, тъй като американската администрация се стреми да сведе до минимум негативно въздействие върху потребителите в САЩ. "Уолстрий джърнъл" посочи, че администрацията на Белия дом е притеснена от реакцията на потребителите към въвеждането на подобни налози.

"Може би. Може би. Зависи от това какво ще е нивото на митата", посочи Тръмп пред "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на възможността за тарифи върху вноса на мобилни телефони и лаптопи, произведени в Китай. "Искам да кажа, че мога да го направя 10 процента и хората ще могат да го понесат много лесно", допълни той.

Изказването на Доналд Тръмп провокира спад на акциите на Apple Inc. с над 2% на извънборсовата търговия, след като снощи те приключиха реалната търговия на Уолстрийт с повишение от 1,35%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна