Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За спешни мерки срещу спекулативно завишените цени на дървесината настояха дървопреработватели от Благоевградско

Снимка: БГНЕС

За спешни мерки срещу спекулативно завишените от търговците цени на дървесината настояха представители на дървопреработвателни предприятия от Благоевградска област на среща с ръководството на Югозападното държавно горско предприятие. 

Сериозни критики срещу нормативната база, която изкривява пазара на дървесина и поставя преработвателите в капана на спекулативни цени отправиха хората от бранша. "Злоупотребява се с даването на производствена и търговска марка, а контролът на държавата е неефективен", заявиха преработватели, като дадоха конкретни примери.

Над 400 са регистрираните в областта преработватели и търговци. Всички те се явяват на електронните търгове, които заради щедро наддаване се печелят от търговците, които после препродават дървесината на преработвателите на по-високи цени.

С оглед на тази пазарна спекула преработвателите поискаха дървесината да се купува от централен склад. Като основателно и възможно определи искането им директорът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Най-големият проблем в момента е в дърводобива, тъй като фирмите нямат модерна техника, работата е много тежка, а цените – ниски, каза още Дамянов.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна