Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голяма стъпка за марсохода "Кюриозити", първа стъпка за Тихомир Димитров

5
Тихомир в естествената си среда - детския научен център „Музейко“.
Снимка: Лозина Владимирова

Тихомир Димитров е човек от Земята, който превръща мечтите си в реалност, може би защото погледът му е вперен в Космоса.

Преди години един малък марсоход с голяма амбиция – да проучи Червената планета, преобръща живота на един графичен дизайнер. Тихомир създава герои на компютърни игри, преди космическият апарат на НАСА – Кюриозити (в превод на български – Любопитко), да кацне на Марс. Това историческо събитие събужда интереса на Тихомир Димитров към космическата наука. Той завършва космическа програма в НАСА, получава магистратура по астрономия в Софийския университет, а в момента учи аерокосмическо инженерство и комуникация. Лектор е в планетариума на детския научен център „Музейко“, преподава и в Космическата академия за деца, която основава преди години.

Тихомир се води от мечтите си. Преди е обичал да играе видеоигри, затова е учил информатика и математика, за да може да работи в сферата на компютърните технологии. Сега обича Космоса, затова се е посветил на изучаването на тази необятна наука и на обучението на малките любопитни космически ентусиасти, които посещават академията му.

Тихомир Димитров вярва, че в живота трябва да има баланс, че всеки от нас е един Пикасо, който сам рисува картината на живота си:

„В мен живеят Тихомир - здраво стъпилият на Земята, който разсъждава, и Тихомир - мечтателят, който иска да постигне други светове, да постигне целите си. Вярвам, че мога да постигна всичко, стига да съм целеустремен, да полагам достатъчно усилия. Аз се водя от мечтите и ако нещо ми хареса, поставям си за цел да го постигна“.

И до днес Тихомир помни срещата си с Бъз Олдрин – втория човек, стъпил на Луната, и с проф. Майкъл Браун, световно известният астроном, който детронира Плутон от планетите в Слънчевата система и го понижи в планета джудже. От вече бившия шеф на НАСА Чарли Болдън Тихомир научава, че не трябва само да се говори, трябва да се действа. Най-вълнуващата за него среща обаче е тази, макар и не на четири очи, с човека, на когото най-много се възхищава – визионера и космически предприемач Илон Мъск.

Тихомир е посещавал централата на „Спейс Екс“. Той разказа, че това е един огромен хамбар, в който от едната страна влизат суровите материали за ракетите, а от другата излизат готовите космически апарати.

„Това е много вдъхновяващо място, където можеш да видиш ракетните инженери, които проектират машините, двигател на ракета – на една ръка разстояние, така наречената „чиста стая“ – където се произвеждат апаратите, с които се кара полезният товар за Международната космическа станция, както и новият модел космически костюми. Преди да влезеш във фабриката, има асансьори, в нишите на които – като във витрини, има футуристични светлини и макети на извънземни и на герои от фантастични филми“.

Тихомир Димитров сбъдва мечтите си и върви смело по своята звездна пътека. Повече за него чуйте от интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна