Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент реши, че правителството не го е уважило

| обновено на 04.12.18 в 19:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство претърпя унизителни поражения в Камарата на общините, след като депутатите гласуваха в полза на внесена процедура за налагане на санкции за неуважение към парламента, след като министрите отказаха да публикуват пълния текст на правния анализ за Брекзит. А след това законодателите гласуваха поправка да им бъдат предоставени по-големи правомощия при следващите стъкпи за Брекзит, ако парламентът отхвърли сделката на Тереза Мей. 

При едно сложно гласуване, при което първо бе отхвърлена внесена поправка от правителството случаят да бъде предоставен на специална комисия за вземане на решение, в крайна сметка при втория по-важен вот 311 депутати прецениха, че правителството е проявило неуважение към парламента срещу 297 гласа против. 

Незабавно след гласуването парламентарният лидер на управляващите Андреа Ледсъм оповести, че властите ще публикуват пълния текст на правния анализ. Не е ясно какви точно могат да бъдат санкциите за правителтвото след този вот, защото случаят е безпрецедентен в съвременната парламентарна история на страната. 

По-късно депутатите гласуваха с 321 гласа „за“ срещу 299 „против“ за по-голямо участие в следващите решения за Брекзит. Цялата процедура по обсъждане и гласуване забави много съществените дебати по сделката за Брекзит на Тереза Мей, които трябва да продължат не по-малко от 8 часа, а това означава със сигурност поне до 4 часа сутринта българско време. Дебатите ще продължат 5 дни, а гласуването е насрочено за 11 декември.

Междувременно стана ясно, че Би Би Си се отказва от плановете да излъчи дебат между Тереза Мей и Джеръми Корбин, тъй като лидерът на лейбъристите не е одобрил предложения формат.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна