Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИААФ оставиха в сила забраната срещу руските атлети

Себастиан Коу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) остави в сила забраната срещу Русия. Решението беше обявено на пресконференция в присъствието на президента на организацията Себастиан Коу и председателя на работната група Рене Андерсен.

Според него руските атлети няма да могат да участват в състезанията, организирани от федерацията и през 2019 г. Първият значим турнир е европейското в зала в Глазгоу в началото на март. Там руски атлети ще могат да се включат под неутрален флаг, но при условие че докажат, че са чисти.

Забраната остава в сила, докато не бъдат предоставени старите проби и данни от московската антидопингова лаборатория. "Надявам се те да осигурят данните до края на тази година. Повече не мога да кажа по темата. Получихме уверение, че те ще ни бъдат предоставени директно", обяви Андерсен.

Освен това руското правителство ще трябва да покрие всички разходи на IAAF по разследването. Това е едно от задължителните условия за възстановяването на правата.

Това е деветият път, в който ИААФ отказва да вдигне забраната.

Руските лекоатлети бяха изключени от официалните международни състезания през 2015 г. заради обвинения в държавно контролирана система за употреба, 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна