Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

"Еманюел Макрон плаща за високомерието си", пише лондонският "Таймс" за отстъпките на френското правителство заради масовите протести в страната. Според вестника Макрон е бил прекалено забързан да прави реформи, като новите мита върху горивата, предизвикали демонстрациите. Според "Гардиън" екстремистките сили използват подобни случаи, за да поемат управлението в цяла Европа. "Файненшъл таймс" изтъква, че Макрон не е успял да преодолее укнола на френските президенти да правят резки завои. "Вашингтон пост" изтъква, че протестиращите във Франция са част от глобална ответна реакция срещу данъците, свързани с климатичните промени.

Нов референдум за Брекзит е по-близо след решителни стъпки в Лондон и Брюксел, коментира "Индипендънт". Вестникът определя вчерашното начало на парламентарните дебати по споразумението за излизане от ЕС като "най-лошия ден за премиерът Тереза Мей, преди следващата седмица", когато се очаква мнозинство от депутати да отхвърли плана й.  

На Балканите - Скопие ще може да се присъедини към НАТО в средата на 2020 година, ако договора за името Северна Македония в крайна сметка бъде одобрен. Тези думи на американския заместник-държавен секретар Матю Палмър цитира "Вечер".

"Гърците ги оставиха да умрат", пише турският "Йени Шафак" относно трима загинали от студ мигранти, върнати от Гърция в Турция. Гръцки граничари са взели парите, телефоните и съблекли мигрантите, след което ги отпратили обратно, описва случая "Стар", като тези "смразяващи кръвта методи" не се използват за пръв път.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна