Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Истинска касапница на Уолстрийт преди Деня на национален траур в почти на Джордж Буш-старши

Във вторник пазарите на акции на Уолстрийт преживяха истинска кървава баня, като и трите основни фондови индекса отбелязаха сривове с над 3% в резултат на подновени съмнения относно скорошното прекратяване на търговската война между САЩ и Китай и на фона на засилващи се притеснения от поведението на американския дългов пазар, което сякаш сигнализира за предстояща икономическа рецесия.

След еуфорията в началото на седмицата около договореното между Доналд Тръмп и Си Цзинпин тримесечно замразяване на войната с митата, инвеститорите сякаш си дадоха смета, че проведените в коларите на срещата на Г-20 в Буенос Айрес разговори между двата президенти приключиха без каквато и да било по-ясна специфика и по-конкретни отстъпки от страна на властите в Пекин.

В същото време инвеститорите на Уолстрийт започват да изглежда все по-притеснени и от поведението на американския дългов пазар, където доходността на 10-годишните държавни облигации се понижи трайно под психологическата бариера от 3%, достигайки тримесечно дъно от 2,921%, като в същото време доходността на краткосрочните двугодишни книжа приключи вчерашната търговия на ниво от 2,811%.

                                                                          Лихвен спред между 10- и 2-годишните ДЦК на САЩ

                                                                                                (най-малък от юли 2007-а)

Снимка

Това означава, че лихвеният диференциал между дългосрочните и краткосрочните облигации се сви до около 11 базисни пункта, което е най-тесният спред от 11 години насам. Трябва да се има предвид, че подобно свиване на лихвения спред между двата типа ДЦК и евентуално скорошно понижаване на доходността на 10-годишните книжа под тази на двегодишните книжа е признак, че инвеститорите се опасяват относно перспективите пред американската икономика. Според финансовата теория, опасността от т.нар. "инверсна крива на доходността" е доста добър индикатор, предсказващ икономическа рецесия, въпреки че времето между получаването на тази "инверсна крива на доходността" и икономическото низходящо движение могат да бъдат отдалечени във времето от шест месеца до две години.

Всички това провокира брутални разпродажби на акции по време на вчерашната търговия на Уолстрийт преди Деня на национален траур в сряда за отдаване на последна почит на починалия на 30-ти ноември 41-ви президент на САЩ Джордж Буш-старши, когато няма да работят всички по-значими американски капиталови пазари, включително и Нюйоркската фондова борса и на борсата Nasdaq.

Индексът на сините чипове DJIA се срина във вторник с близо 800 пункта (спад с 3,1%), широкият индекс S&P500 - с 3,24%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се раздели с цели 3,8% от стойността си. По този начин и трите основни фондови индекса отбелязаха най-солидна дневна загуба от 10-ти октомври насам.

          Графика на фондовия индекс DJIA 30

Снимка

Най-сериозни загуби по време на вчерашната търговия претърпяха акциите на финансовите компании и на тези от индустриалния сектор, тъй като финансовата сфера е най-чувствителна на трусовете на облигационния пазар, докато индустриални гиганти като Boeing и Caterpillar са силно чувствителни на новините около търговската война между САЩ и Китай.

Здрав спад с 4,4% отбелязаха и акциите на Apple Inc., тъй като производителят на микрочипове Cirrus Logic Inc. се оказа поредната технологична компания, която коментира по-слабите продажби на новите модели смартфони iPhone, а анализатори на банката HSBC понижиха оценките си за технологичния гигант, отбелязвайки, че е "прекалено късно да се продават и прекалено рано да се купуват негови акции".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени